info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO tappar medlemmar

Samtliga LO-förbund tappar medlemmar, medan akademikerna i Saco blir allt fler. Det visar en sammanställning om medlemsutvecklingen i Sveriges fackförbund.

Det är inte bara Byggnads som tappar medlemmar. Samtliga av LO-förbunden tappar medlemmar under 2010. GS, facket för skog, trä och grafisk bransch, är det förbund som minskar mest räknat i procent. Det visar DN:s sammanställning av medlemsutvecklingen under 2010. Ungefär hälften av medlemmarna har GS för att de har fått jobb i andra branscher. Men LO-förbunden tappar inte bara medlemmar på grund av att arbetarjobben blir färre.

Vinnaren är Saco

Organisationsgraden minskar också vilket betyder att färre som skulle kunna vara medlemmar är det. Vinnare i sammanställningen är akademikerförbunden i Saco. På tio år har medlemsantalet ökat från knappt 500 000 till 600 000. Delvis beror ökningen på att akademikerna blir fler och fler. Sacos ordförande tror också att det kan bero på att Saco är partipolitiskt obundet och att de vid kristider lanserade en inkomstförsäkring vid arbetslöshet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO tappar medlemmar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig