info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO-medlemmar får lägre pension

Den som inte orkar arbeta till 65 år förlorar upp till en femtedel av sin pension. Så blir det när det nya pensionssystemet är fullt utbyggt. Det drabbar främst LO:s medlemmar.

Det nya pensionssystem, som infördes 1999, utformades för att gynna dem som stannar länge i arbetslivet. Men de som slutar tidigare får en betydligt lägre pension. Det här kommer att slå hårt mot LO-grupper som inte orkar arbeta till full pensionsålder, skriver LO-tidningen.
Eftersom de som går i pension i dag i stort sett följer det gamla pensionssystemet har detta inte uppmärksammats så mycket tidigare.
Det nya pensionssystemet tillämpas för dem som är födda 1954 och senare. LO-tidningen har räknat ut att gå i pension två år tidigare ger 10 procents lägre pension och att gå vid 61 år ger över 20 procents lägre pension – varje månad livet ut.
LO-ekonomen Mats Morin säger att mer måste göras för att LO-medlemmar ska kunna jobba till 65 år. Han tycker att det krävs mer satsningar på hela arbetsmiljöarbetet med bättre arbetsmiljöer, bra företagshälsovård och vidareutbildning.
– Man måste också kunna få nya intressanta arbetsuppgifter. I dag blir många psykiskt utslitna av att de fastnar i monotona arbetsuppgifter, säger Mats Morin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO-medlemmar får lägre pension

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig