info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Livsfara på ställningsbygge

Ställningarna var livsfarliga att gå på. Det var också stor risk att de skulle välta utåt. När skyddsombudet Per Eliasson upptäckte i vilket skick de var, stoppade han omedelbart sex av sju ställningar på bygget.

– Jag såg att det var allvarlig risk att någon skulle falla ner och skada sig. 30-40 procent av spirorna hängde i luften och det var jättemycket mer tyngd på vissa andra, säger han.
Per Eliasson hade precis varit på en skyddsombudskurs när han kom tillbaka till arbetsplatsen och upptäckte i vilket skick ställningarna blivit i samband med att tjälen gick ur marken.
– De hade satt ställningen när det var minusgrader, is och snö. Då det töade blev det sättningar i marken som gjorde att ställningarna blev farliga, berättar han.
Arbetsplatsen heter Biskopshagen och ligger i Växjö. Entreprenör är Peab construction, ett dotterbolag till Peab. Företaget hade beställt ställningen av den auktoriserade ställningsfirman Bromölla Ställningsmontage, BSK.
Per framförde klagomålen till sin arbetsledning och efter några dagar kom ställningsbyggarna och förbättrade ställningarna, som hade varit uppe i cirka en månad, före tjällossningen. Arbetsmiljöverket har påpekat att det inte fanns ställningsprotokoll på ställningarna, vilket är obligatoriskt,

Detta är ett skolexempel på hur ställningar inte ska ske ut, enligt Kennerth Björn, regionalt skyddsombud på Byggnads i Växjö.
–  Här har man glömt grundkriterierna för ställningsbyggnad, det vill säga se till att det är stadigt i botten, Speciellt noga skulle man vara, tycker han, med tanke på att ställningen skulle vara över tjällossningen.
Ett av felen, till exempel, är att spirorna inte vilade på bottenplattor med justerskruv. En ställning ska klara ett flyttbart underlag. Han är också kritisk till att platsledningen på Peab inte reagerat över hur ställningen såg ut, när den lämnades över. Det visar en klar kunskapsbrist, tycker han. Då Peab tog över blev de ansvariga för ställningen fortsättningsvis.
Men Sammy Karlsson, från Bromölla Ställningsmontage BSK, anser att företagets ställningar har varit bra. Först säger han att han inte känner till några problem med ställningarna och tycker jag ska ta upp frågan med Peab. Sedan säger han att det var för dåliga markförhållanden.
– Jag tycker det var bra ställningar, men dålig mark, säger han.

Nu fungerar ställningarna. Då vi kontaktar Per Eliasson i slutet av april säger han att han senare upptäckt problem med förankringen. Ställningar hade sjunkit och brustit i förankringen.
– Men nu är det åtgärdat. Kanske borde fler se över detta efter tjällossningen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Livsfara på ställningsbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig