info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Litauer tjänar 45 kronor i timmen

De arbetar 11 timmar om dagen, sex dagar i veckan. Sju litauer bor på arbetsplatsen i Stockholm och tjänar 45 kronor i timmen. Ännu en byggskandal med gästarbetare har rullas upp.

Byggettan gjorde razzia mot arbetsplatsen i går förmiddag efter tips från allmänheten. De sju litauerna arbetar med rivningsarbete av den gamla Vin & Sprit-byggnaden som ligger på Liljeholmen i Stockholm. Lyxbostäder ska sedan byggas på området.
Förhållanden på arbetsplatsen beskrivs som urusla. Litauerna bodde på arbetsplatsen i en containerliknande barack utan fönster.
– Vi är på väg dit nu och ska försöka få dem att flytta till fräscha husvagnar, säger Krister Strömberg, ombudsman på Byggettan,.
Litauerna är anställda av ett litauiskt företag, som har hängavtal med Byggnads avdelning i Örebro. Enligt kollektivavtalet ska de tjäna minst 159 kronor i timmen.
– Vi ska förhandla med företaget om bland annat brott mot arbetstidslagen, övertidsersättning och arbetsplatsanmälan. Vi har också kontakt med ekobrottsmyndigheten, eftersom det finns misstanke om eventuella bluffakturor, säger Krister Strömberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Litauer tjänar 45 kronor i timmen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig