info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Listan: Byggena som vore en mardröm för höjdrädda

Vi nöjer oss inte med att bestiga berg. Vi ska upp och bygga också. Här är sex mardrömsbyggen för höjdrädda.

1. Frankrike: Aiguille du midi

På en alptopp 3 842 meter över havet har den här utsiktsstationen med kafé och souvenirbutik smällts upp. En kabinbana med världsrekord i vertikal stigning går från Chamonix till toppen på 20 minuter.


2. Australien: Pole house

För turister som kör Great ocean road längs Australiens sydostkust har huset som svävar på en 15 meter hög betongpåle blivit ett populärt fotostopp. En 23 meter lång flytande bro leder fram till huset, som ibland hyrs ut av ägaren för cirka 5 000 kronor per natt.


3. Kina: Xuankongtemplet

Byggen som framkallar svindel är inget nytt påhitt. ”Det hängande templet” i provinsen Shanxi i norra Kina byggdes redan år 491 på en klippa 50 meter över marken. Utifrån ser det ut att hänga i luften med hjälp av några rangliga träpelare, men det är framför allt takpelare som fästs in i klippan som håller templet uppe, lite som en hylla.


4. USA: Grand Canyon skywalk

Inte nog med att den här utsiktsplattformen svävar 1 200 meter över Grand Canyons botten, golvet är dessutom i glas. Turistattraktionen som invigdes 2007 sträcker sig i en båge 20 meter ut från canyonkanten.


5. Grekland: Meteora

Ni som kan er James Bond känner kanske igen klosterkomplexet Meteora från ”Ur dödlig synvinkel”. Klostren byggdes under 1300–1500-talet på branta klippformationer av sandsten högt över Peneasdalen.


6. Norge: Stegastein

Rakt ut i den norska Auralandsfjorden sticker en 31 meter lång utsiktsbrygga i massivt furuträ ut. Den bågformade konstruktionen har vunnit arkitektpriser och blivit en populär rastplats sedan den invigdes 2006.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Listan: Byggena som vore en mardröm för höjdrädda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig