info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Lindholm flög business class fem gånger

Efter den uppmärksammade resan till Sydafrika – nu berättar Johan Lindholm om varför han flög business class till Qatar fem gånger. "Det är det enda sättet att förbereda sig för de här officiella besöken som vi har haft", säger Byggnads ordförande.

Aftonbladet skrev nyligen om att Byggnads ordförande Johan Lindholm flög till Sydafrika i business class till det internationella byggfackets kongress. Tidningen berättade också att Lindholm och en kollega i förbundsledningen tog ut semester mellan resan och kongressen. Byggnadsarbetaren har nu tagit del av information om att Lindholm även har åkt till Qatar i business class.

Byggnads ordförande har besökt landet 2013, 2014, 2015 och 2016, en gång tillsammans med Svenska Dagbladet, andra gånger för att göra inspektioner och teckna avtal med Qatar.

Varför har du åkt business class till Qatar?

– I Qatar är inte fackföreningar tillåtna. Som människorättsförsvarare har det handlat väldigt mycket om att komma snabbt ut och in i landet. Det handlar om att få korrekt information och den fick jag kväll och nattetid på fältet. Det är det enda sättet att förbereda sig för de här officiella besöken som vi har haft, där vi har tecknat avtal eller fört dialoger. När man åker ner som vi har gjort, är det med en viss rädsla. Med business class är man alltid garanterad plats på nästa plan tillbaka om man inte får inresevisum till Qatar.

Lindholms resor till Qatar

2013: 1 resenär, 18 600 kronor.

2014: 2 resenärer, 43 700 kronor.

2015: 1 resenär, 21 500 kronor.

2016: 1 resenär, 20 300 kronor.

2017: 3 resenärer, 71 070 kronor.

Har det varit nödvändigt?

– När man har som mål att träffa de här personerna och få vittnesuppgifter, då sker det i det dolda. Vi har haft med representanter från tidningar och förtroendevalda med oss. Vi måste borga för att de känner sig säkra. Därför har vi gjort de här valen.

Har du gjort andra resor med business class, utöver Qatar och Sydafrika?

– Inte så här på rak arm som jag känner till.

Varför åkte du business class till Sydafrika?

– Under hela förra kongressperioden jobbade jag mycket med frågan om att få facket internationellt att förstå att budgetverksamhet är väldigt viktigt. Förberedelserna tog lång tid och ibland måste man ta till business class.

Vad gjorde du och din kollega på planet till Sydafrika?

– Vi förberedde oss inför kongressen. Jag förberedde de anföranden jag hade och de var rätt stora.

Jag kommer definitivt vara mer restriktiv.

Johan Lindholm om valet av business class

Går det inte lika bra att jobba med en dator och prata med kollegan i sätet bredvid i ekonomiklass?

– Vi gjorde det här valet eftersom vi kände att vi behövde få upp våra datorer och visa varandra olika saker. Man är rätt bred där man sitter med alla sina dokument. Det var anledningen.

Varför tog ni ledigt på fredagen mellan resan och kongressen?

– Man jobbar och så får man någon timme ledigt. För att vara på den säkra sidan så tog jag ledigt på fredagen. Sedan gick vi över i helg och jag jobbade då. Hela grejen med Metoo och Sista spiken i kistan kom då, så jag blev intervjuad i tv och av en del tidningar. Hela helgen före söndag gick åt till att jobba.

Kommer du att fortsätta åka business class efter det här?

– Jag kommer definitivt vara mer restriktiv. Om inte annat så kommer man ju att sätta sig ner och verkligen titta på förutsättningar och vad som är rätt och riktigt. Men det kommer med all säkerhet bli business någon mer gång också. Framför allt när du pratar Qatar. Men absolut, vi ska åka billigast möjligast alternativ, alltid.

Förstår du att resorna sticker en del medlemmar i ögonen?

– Ja. Jag förstår det. Jag skulle ha reagerat precis likadant. Det är ett sunt ifrågasättande. Jag har personligen ringt upp alla som har hört av sig till mig eller organisationen om det här. Jag har haft samtal med varenda en.

Hur har de samtalen varit?

– När man får hela bilden så ändras det väldigt snabbt. Det har varit bra samtal som jag är rätt övertygad om kommer att fortsätta i en dialog längre fram.

Kommer du att arbeta för att förändra resepolicyn?

– Vi måste uppdatera allting och titta om det går i linje med det vi står för. Så att vi lever som vi lär. Det vore konstigt om vi inte tittar över det.

Så ni har tittat extra på det här efter det som hänt?

– Ja, absolut. Det måste man göra. Är det så att styrelse och medlemmar tycker att saker och ting inte står rätt till och vill förändra det, då får vi göra det.

Så varför är det internationella arbetet viktigt för medlemmarna?

– Det är väl ingen som kan undgå den globalisering som sker nu. Man kan inte lösa saker med stängda gränser och att isolera sig, det kommer inte att funka. I Sverige har vi redan en internationell arbetsmarknad, med många yrkesverksamma byggnadsarbetare som kommer från väldigt många länder. Det enda sättet att säkerställa att alla som arbetar i Sverige jobbar under bra och rimliga villkor med bra löner är att jobba internationellt.

Är inte jobben i Sverige viktigare än att du ska åka business class till andra sidan jorden?

– Huvuddelen av all vår tid lägger vi i Sverige. Vår främsta uppgift är att våra medlemmar har ett jobb att gå till. Men vi är i behov av arbetskraft från andra länder och vet hur man behandlar byggnadsarbetare runt om i världen och att de behöver stöd och hjälp. Så allt hänger ihop. Det måste vi bli bättre på att berätta.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Lindholm flög business class fem gånger