info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Leifs pensionsvarning efter Norge-jobbet: "Otroligt dåligt"

Jobb på byggen utomlands? Håll koll så du får ut dina pengar och får dem i tid. ”Det kom som en kalldusch att jag nu måste vänta i månader”, säger snickaren Leif Nilsson.

Leif Nilsson, pensionerad snickare i Munkedal, jobbade 13 år på byggen runtom i Norge. Nu i september fyller han 67 år och får rätt även till sin norska pension.

För att få den måste svenska Pensionsmyndigheten ansöka hos hans norska motsvarighet.
– Jag skickade in min ansökan om norsk pension till Pensionsmyndigheten i mars. Sedan hände ingenting. Det var först i början av den här veckan som de skickade iväg min ansökan till Norge, då har det gått fem månader. Helt otroligt dåligt och då har jag ändå stött på flera gångar, säger Leif Nilsson.

Läs också Få koll på Norgepensionen

Han är upprörd över hur långsamt det gått och detta får till följd att han tvingas vänta många månader på att få ut den norska pensionen.

– Just nu har jag precis fått besked från norska pensionsmyndigheten att det kan ta upp till 22 veckor att få min pension beviljad. I värsta fall tar det ett år från att jag började ansöka, säger han.

Samtidigt är det pengar som betyder mycket.
– Jag får ungefär 11 000 kronor i månaden i svensk pension och räknade med att få ut ytterligare cirka 7 000 kronor brutto i pension från Norge med start i september i år. Jag var ute i god tid och jag tycker det är dåligt att pensionsmyndigheten inte skickade in min ansökan direkt, säger Leif.

Han kommer att få pengarna retroaktivt, men frågan är när.
– Jag vill varna andra byggnadsarbetare att de ska hålla koll på sina pensionspengar när de jobbat utomlands. Både så att man ansöker om pensionen och så att myndigheterna sköter sig så att man får pengarna i tid.

Den som jobbar utomlands får ju mindre i svensk pension och då är utlandspengarna viktiga, menar han.
– Det är ju frågan om ett stort avbräck i en budget om man inte får ut pengarna.

Man måste vara om sig och kring sig för att få ut pensionen
– Du behöver kunna ditt utländska försäkringsnummer, det vill säga ditt norska personnummer, och du ska lämna in en speciell blankett om utlandspension. Den går tyvärr inte att ladda ner från Pensionsmyndighetens hemsida, utan du måste beställa den och få den hemskickad, säger han.

Agneta Claesson är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten. Hon beklagar att Leif Nilsson får vänta på sina pengar.

Agneta Claesson.

– Jag kan tyvärr inte uttala mig om det specifika ärendet men jag kan se att här har vi brustit, det är helt klart.  Vår ambition är alltid att ansökan ska gå iväg till berört land så snart vi fått in den, säger hon.

Också Agneta Claesson säger det är viktigt att var och en som jobbat utomlands håller en koll på sina rättigheter till pension.

– Kontrollera hur pensionssystemet i det andra landet fungerar redan när du börjar arbeta där. Det är också  viktigt att spara sitt försäkringsnummer, identitetsnummer i de andra länderna,  men även uppgifter som styrker att du jobbat där och när det skett kan vara bra, säger hon.

Pensionsmyndigheten har samarbete om ansökan om allmän pension inom EU/EES samt ett antal andra länder genom ett så kallat konventionsavtal. Det gäller bland annat Norge där många svenska byggnadsarbetare jobbar. Det innebär att Pensionsmyndigheten söker om pension där för svenskarnas räkning. Men det sker inte automatiskt.

– Du måste själv uppge till Pensionsmyndigheten att du arbetat utanför Sverige. Det absolut vanligaste sättet är att när man ansöker om svensk allmän pension att man uppger på ansökan att man jobbat eller bott i annat land. Där talar man också om vilket land det gäller. Då skickar vi ut ett ansökningsformulär för ytterligare ansökningsuppgifter som vi sedan kan vidarebefordra till det aktuella landet för beslut, säger Agneta Claesson.

Hon uppmanar också alla att hålla koll på hur mycket skatt de ska betala för sin pension i respektive land.
– Annars finns risk för kvarskatt.

Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget” och läs fler av Byggnadsarbetarens artiklar om försäkringar och pension.

Att tänka på
  • Kolla upp pensionssystemet så du har koll på vilken pension du har rätt till och från vilken ålder, samt hur du ansöker.
  • Se till att du betalar skatt i landet du jobbar i och att arbetsgivaren betalar in arbetsgivaravgifter för ditt utlandsjobb.
  • Spara uppgifter med ditt försäkringsnummer/personnummer i det andra landet och om möjligt även uppgifter som kan styrka när och hur mycket du har arbetat där. I till exempel Norge ska du kunna ditt norska personnummer.
  • När du söker svensk pension fyll i att du även arbetat utomlands. Då ska Pensionsmyndigheten tillhandahålla en ansökningsblankett som de sedan ska skicka vidare till det aktuella landet.
  • Om du inte uppger att du arbetat utomlands, eller uppger att du inte vill ansöka om pension från utlandet, sker det ingen ansökan. Enligt Pensionsmyndigheten ska du höra av dig minst sex månader innan du vill ansöka om pension från utlandet.
  • Varje land betalar ut sin del av den pension man tjänat ihop så håll koll på hur mycket skatt du ska betala i respektive land.

Länktips:

https://www.grensetjansten.com/sv/morokulien/

https://www.pensionsmyndigheten.se/ga-i-pension/planera-din-pension/planera-infor-din-pension

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Leifs pensionsvarning efter Norge-jobbet: "Otroligt dåligt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig