info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lärlingar arbetslösa trots byggboom

I Göteborg går ungdomslärlingar arbetslösa trots byggboom. I Stockholm är det tvärtom. Där har alla ungdomslärlingar som gick ut gymnasieskolan i våras – fått jobb.

I Göteborgsområdet byggs det för fullt just nu. Arbetslösheten minskar bland yrkesarbetarna.
– Företagen vill ha folk, men det är svårt för arbetsförmedlingarna att fylla det stora behovet på byggsidan. Samtidigt går 24 ungdomslärlingar, som verkligen vill in i branschen arbetslösa. Det är 24 för mycket, företagen borde ta sitt ansvar, säger ombudsmannen Tomas Emanuelsson på Byggtolvan i Göteborg.

Det handlar om den gruppen lärlingar som gick ut byggymnasiet i våras. De har fullföljt sin gymnasieutbildning och behöver cirka 4 000 timmar i företagen för att få yrkesbevis. Totalt går cirka 320 elever ut byggprogrammet varje år i Göteborg.
– Det pratas om pensionsavgångar och det stora behovet av arbetskraft i framtiden. En del politiker vill att antalet utbildningsplatser inom gymnasieskolan ska öka, men lärlingssystemet fungerar ju inte om de inte tas emot, säger Tomas Emanuelsson.
I Stockholm är det andra tongångar. Där är det också hausse på byggmarknaden just nu. Men där har alla elever som gick ut byggprogrammet med inriktning trä, betong och anläggning, fått lärlingsplatser.

– Det är inga större problem. Vi märker att viljan att anställa lärlingar ökar. Det gäller även praktikplatser under gymnasietiden, så kallad APU, arbetsplatsförlagd utbildning, säger ombudsmannen Bo Mellbin på Byggettan i Stockholm.
Skillnaden mellan de båda storstäderna kan bero på att det finns fler utbildningsplatser på byggprogrammen i Göteborg, i förhållande till antalet jobb.
I Göteborg går 320 elever inom bygg och anläggning ut från gymnasieskolan varje år. I Stockholm är den siffran 450-500, men arbetsmarknaden är desto större i Stockholmsregionen.
– 320 är ganska mycket för vår region, säger Tomas Emanuelsson, Byggtolvan i Göteborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lärlingar arbetslösa trots byggboom

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig