info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lägre lön om du inte tränar: ”Styrketräning ingår i arbetsuppgifterna”

Lägre löneförhöjning om du inte tränar. Sådana är reglerna för rörläggarna på Kalmar vatten. Resultat: belastningsskadorna har minskat till ett minimum.

Belastningsskadorna bland rörläggarna hos kommunala bolaget Kalmar Vatten minskade drastiskt när rörisarna började träna styrka i bål och rygg. Foto: Mostphotos

Rörläggarna på Kalmar Vatten har inskrivet i sin befattningsbeskrivning att en av arbetsuppgifterna är att träna två timmar i veckan.

Den som vägrar riskerar att få lägre löneförhöjning.

– Det ingår i rörläggarnas befattningsbeskrivning att de måste träna två timmar i veckan. Det har gjort att vi knappt har några belastningsskador idag, säger Linn Sjögren, HR-chef på Kalmar Vatten.

I början var det en del anställda som kände sig tveksamma och kritiska, men efterhand har förståelsen växt och man ser det som att arbetsbeskrivningen ger en möjlighet komma igång med att börja träna på betald arbetstid.

– Vi utbildar vid behov så att de tränar på rätt sätt, inte bara biceps, utan även bål och rygg, som behöver stärkas när man har ett tungt arbete. Arbetsgivarens krav är att de ska träna någon form av styrketräning en gång per vecka, säger Linn Sjögren.

Kalmar vatten har fixat närvarokontroll så att man säkrar upp att de anställda verkligen går till gymmet men i övrigt finns ingen kontroll av träningen som sådan.

En del anställda kör badminton och innebandy, i en lokal som Kalmar vatten hyr en gång i veckan (fast inte nu under coronan).

Tanken väcktes redan 2007 efter att man haft en rad omplaceringar inom kommunen på grund av belastningsskador.

– Vi hade haft en olika slags bidrag till gymkort för att stimulera till träning. Problemet var att de som var ovana vid att träna, inte utnyttjade subventionerna.

För att verkligen få en effekt av arbetsgivarens bidrag till träning startades ett projekt 2007 om löpte över tre år. Som arbetsuppgift ingick då att alla skulle göra en fysprofil, där personen fick veta om de löpte risk för dålig hälsa/belastningsskador.

Markus Magnusson, en av rörläggarna på Kalmar Vatten, berättade nyligen i ett Facebookinlägg om varför han är positiv till träning som arbetsuppgift: ”Då jag har ett fysiskt ansträngande arbete, är det extra viktigt att hålla igång kroppen och kunna förebygga skador”. Foto: Kalmar Vatten

– 25 personer av cirka av 60 låg på en hög risknivå för dålig hälsa. År fem var det bara en person som låg på en hög risknivå. En av våra rörläggare var på väg att omplaceras men tack vare träningen kunde han fortsätta ända fram till pensioneringen.

Kalmar Vatten har vid behov genomgångar med nyanställda rörläggare för att träningsmomenten på jobbet ska skydda mot belastningsskador, och fokus ska ligga på bålstabilitet och styrka i mage i och rygg.

– Efter tre års provperiod, tog styrelsen för Kalmar Vatten beslut om att träning skulle ingå i befattningsbeskrivningen för alla anställda och detta skrevs då in i arbetsbeskrivningen.

Är det inte lite fel att begära träning från en rörläggare vars yrkeskunskaper handlar om rörläggeri och inte om träning?

– Vi tycker inte det. Det vi gör är en stor investering i våra anställda och det kostar en hel del. Flertalet är väldigt positiva och vi har hela tiden från första början haft förhandlingar och diskussioner med facket för att det ska kännas bra för våra anställda.

Finns det någon som inte fått löneförhöjning på grund av att hen vägrat att träna?

– Det finns enstaka fall där det påverkat lönen. Bakgrunden är att vi ser träning som en arbetsuppgift som alla andra och om man vägrar utföra en arbetsuppgift så påverkar det så klart lönen. Men vi har många diskussioner innan detta sker och vi försöker samtala om hur vi ska kunna hjälpa till. Men om personen vägrar, ja då påverkar det lönen.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lägre lön om du inte tränar: ”Styrketräning ingår i arbetsuppgifterna”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig