info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lägger ner åtalet efter dödsolycka: ”Vet inte om ställningen är ändrad”

Det blir inget åtal efter dödsolyckan där en ställningsbyggare omkom i Umeå förra året. Åklagaren har nu lagt ner förundersökningen.

Det var här, från huset invid Ica-butiken, som mannen föll under ett ställningsarbete sommaren 2020. Foto: Google Maps

Det var den 30 juni 2020 som en 31-årig ställningsbyggare, anställd på Altum Service AB, föll nio meter på ett bygge i Hedlunda, Umeå. Mannen ramlade i samband med att en ställning höll på att plockas ner.

Enligt åklagaren Åse Schoultz på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål föll mannen när han lyfte på en plywoodskiva. Trallen under var inte monterad i enlighet med monteringsinstruktionen. Något ställningsbyggaren inte kände till. Trallen gled undan och han föll i ett hål rätt ner till marken. Mannen fördes omedelbart till sjukhus för intensivvård men hans liv gick inte att rädda. Han avled en vecka senare.

Läs också Ställningsbyggaren dog efter fall – företag kan åtalas

Ett halvår efter olyckan sa Åse Schoultz till Byggnadsarbetaren att ansvaret för olyckan låg hos arbetsgivaren. Brottsmisstanken då var vållande till annans död.

Men nu har hon alltså fattat beslut om att lägga ner förundersökningen.

Varför har du ändrat dig?

– Jag har inte kunnat bevisa varför mannen ramlat ner. Därför kan jag inte gå vidare och väcka åtal, säger Åse Schoultz.

Enligt åklagaren gjorde Arbetsmiljöverket en rekonstruktion av olyckan. Myndigheten hade då två olika hypoteser om hur olyckan gått till. Efter det kom även arbetsgivaren Altum Service in med en redovisning.

– För mig är det oklart om byggnadsställningen är ändrad och vem som i så fall har gjort ändringen. Så jag kan inte styrka vem som gjort fel, säger Åse Schoultz.

Vad hade krävts för att du skulle kunna gå vidare?

– Jag hade behövt kunna bevisa vad som faktiskt hänt. Att mannen ramlat ner är ju uppenbart, men jag vet inte vad det beror på.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lägger ner åtalet efter dödsolycka: ”Vet inte om ställningen är ändrad”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig