info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lägenheterna var nästan klara – då kom branden: "Total chock"

En häftig brand eldhärjade delar av ett bygge i Funäsdalen. Inom kort skulle boende flytta in. ”Något av det värsta man kan vara med om”, säger byggherren.

En av huskropparna i lågor. Foto: Räddningstjänsten Funäsdalen

Larmet om en brand i ett lägenhetsbygge vid Kåvanområdet, Funäsdalen, kom på tisdagskvällen förra veckan.

– Lågorna slog upp över taket när vi kom fram. Det var eld rakt igenom i hela huset. I det läget var målet att hindra spridningen, sa Johan Fredholm, styrkeledare på räddningstjänsten i Funäsdalen till Länstidningen Östersund. Han var den som till en början ledde räddningsinsatsen.

För att få elden under kontroll krävdes också att räddningstjänster slöt upp från Hede, samt från Brekken och Röros i Norge.

– Vi hade två fordon här från Hede och sex räddningsmän, och en åtta-tio stycken från Norge. Från Röros hade de med sig en kranbil som vi kunde använda för att ta bort takplåtarna från den andra huskroppen, för att komma åt med vattnet ordentligt, saJohan Fredholm, till Länstidningen.

Räddningstjänsten fick branden under kontroll runt midnatt och nu återstår det stora arbetet att utreda orsaken till branden och så småningom återställa och bygga upp det skadade igen. Arbetena på de oskadade bostäderna i projektet är igång.

Räddningstjänster från både Sverige och Norge bekämpade branden.

Byggherre är Ortalis som bygger husen i egen regi med hjälp av underentreprenörer. Byggprojektet består av 23 lägenheter och i den huskropp som brann fanns 13 lägenheter.

– Två av lägenheterna är totalförstörda, tre andra andra har skadats och teknikrum och tvättstuga är kraftigt brandskadade, berättar Karl Panes, projektchef på Ortalis.

Arbetet var långt gånget. Lägenheterna var sålda och folk skulle flytta in under vecka elva i det hus som eldhärjades.

Hur är det att ha nästan färdiga hus och så börjar det brinna?

– Det är en total chock, det är något av det värsta man kan vara med om. Det påverkar oss som byggherre, det påverkar de som ska tillträda och alla andra i projektet, säger Karl Panes.

Branden utbröt efter arbetstid och nu utreds hur den kunde starta.

– Vi vet inte vad som gjorde att det började brinna. Brandmyndigheten och försäkringsbolag och så vidare håller på med sina utredningar och vi får avvakta vad de kommer fram till, säger han.

Branden var häftig men det faktum att varje lägenhet är som en separat brandcell drog ner takten på spridningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lägenheterna var nästan klara – då kom branden: "Total chock"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig