info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kylförhandlingar har avbrutits

På torsdagen avbröt Byggnads förhandlingarna om ett nytt kylavtal och överväger att varsla om strejk. Arbetsgivarparten säger att man tänker lösa frågan i nästa vecka.

– Arbetsgivarna har haft våra yrkanden så länge utan att kunna ge något riktigt besked. Vi har tröttnat, säger Roger Klangeryd, Byggnads förhandlingsledare på kylavtalet.
Byggnads vill få fram ett besked framförallt när det gäller två stötestenar i förhandlingarna. Den ena är semestertillägget. Där yrkar Byggnads på en höjning från 0,8 till en procent av månadslönen. Det rör sig om cirka 1 000 kronor per person och år.
Den andra stridsfrågan gäller ersättning när kylmontörerna måste vila för att få en lagenlig dygnsvila, enligt ett nytt EU-direktiv. Där vill Byggnads att montörerna ska få ersättning under den vilotid, som ligger under arbetstid.

Under torsdagen förhandlade Byggnads och VVS-Installatörerna utan att komma till en överenskommelse. Facket tyckte att arbetsgivarna kunde ha gett ett besked eftersom det är flera veckor sedan man presenterade sina krav.

Men arbetsgivarna tillbakavisar kritiken och menar att man kommer att behandla dessa frågor då parterna möts i samband med förhandlingar på VVS-avtalet på onsdag och torsdag.
– Vi ser det här som en paketlösning, säger VVS Installatörernas förhandlingschef Robert Jakobsson. Han vill lösa frågorna i kylavtalet och vvs-avtalet parallellt.
Kylavtalet är uppsagt av Byggnads och upphör att gälla den 28 april.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kylförhandlingar har avbrutits

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig