info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kvinnor och invandrare till byggbranschen

Fler kvinnor och invandrare måste in i byggbranschen för att klara alla pensionsavgångar. I Dalarna och Örebro län håller projektet Nova på att kartlägga och förändra inställningen till kvinnor och invandrare.

Byggnads och Sveriges Byggindustrier har i Dalarna och Örebro tagit initiativ till ett projekt som heter Nova. Det är ett EU-finansierat mångfalds- och jämställdhetsprojekt, Växtkraft mål 3. Företaget Byggutbildning Star i Dalarna genomför själva projektet. I första fasen handlar det om att kartlägga vad folk har för attityder och ”att få med folk”.
– Man ska naturligtvis inte tvinga in folk. Men jag pratar med byggnadsarbetare, tjänstemän, lagbasar och platschefer ute på arbetsplatser och med handläggare på Ams. Jag samlar ihop deras åsikter för att se hur branschen vill ha det, säger Tommy Persson, projektsamordnare på Nova.
Han tycker att branschen överlag är mer positivt än folk tror. Men visst finns det åsikter som ”tjejer har inte i branschen att göra”.
– Oftast är de äldre mer negativa, men jag försöker också visa på exempel där tjejer har lyckats bra, säger Tommy Persson.

En nyckelgrupp som är viktig att övertyga är lagbasarna. Det är dem som bestämmer mycket på arbetsplatsen.
– 95 procent av byggnadsarbetarna tar samma parti som lagbasarna i
alla frågor. Om de är emot, så går det inte.
Projektet pågår till och med oktober. Sedan hoppas projektsamornare Tommy Persson att det finns en modell hur man ska göra rekryteringen. För det behövs. Inom de närmsta tio åren kommer det att ske stora pensionsavgångar. Därför behövs det fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund för att få en jämn rekrytering.
– Med utländsk bakgrund menar vi personer som redan finns i Sverige, inte utländsk arbetskraft som kommer hit tillfälligt, säger Tommy Persson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kvinnor och invandrare till byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig