info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kulturstipendium firar 40 år med jubileumsbok

18 personer och en skola fick dela på 200 000 kronor när kulturstipendierna delades ut på Byggnads kongress. I år firar också Byggnads kulturstipendium 40 år med att ge ut en jubileumsbok om stipendiaterna.

19 kulturstipendier delades ut av statsminister Göran Persson på Byggnads kongress i Stockholm under torsdagen. Stipendiaterna, som är verksamma inom musik, litteratur, teater, konst och bild, fick ta emot 10 000 kronor var. Grafikskolan i Stockholm fick 20 000 kronor för inköp av teknisk utrustning till utbildningen.
Sedan 1966 har Byggnads delat ut kulturstipendier. Jubiléet uppmärksammas i år med en bok om stipendiaterna genom åren.

Flera av dem är nu kända författare, skådespelare och musiker; exempelvis skådespelerskan Anita Wall, musikern Ulf Dageby och författaren Torbjörn Flygt med flera.
För författaren Torbjörn Flygt, som fick Byggnads kulturstipendium 1998, innebar det att han för första gången förstod att det fanns läsare, mottagare, som tyckte att det han skrev var angeläget.
– För en del har det betytt väldigt mycket. Om de kan fortsätta sin
verksamhet eller inte. Framför allt är det en dunk i ryggen. Stipendiet, som har gott rykte, visar att de har stöd i kulturetablissemanget, säger konstnären Jordi Arkö, som sitter i stipendienämnden och har formgivit boken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kulturstipendium firar 40 år med jubileumsbok

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig