info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Håltagar-Rasmus favorit: ”Kroppen är fortfarande kry när man kommer hem”

Rasmus Johansson Oliv, 28 år, driver Håltagarn i Jönköping. Här berättar han om sitt favoritverktyg: väggsågen Pentruder 8-20HF, som han har till att såga ut dörrhål, fönster och annat ur betong.

​– Just den här maskinen är rejäl och stark. Jag värderar den väldigt högt. Den är inte så komplicerad och det blir raka, snygga snitt.

Hur funkar den?
– Man fäster den i betongen med expanderbult, monterar upp rälsar, bockar, klinga och skydd och så lägger man snittet. En kylslang går först in i motorn, sedan sprutas vattnet ut på klingan och så har man en våtsug som samlar upp allt slam. Snittet lägger man med joystick.

Vad väger maskinen?
– Komplett med allting på, kanske 80 kg? Det följer med en vagn som alla delar sitter på, som en pirra kan man säga.

Vad är bäst respektive värst när man jobbar med den?
– Bäst är att man kan såga mycket under dagen men att kroppen fortfarande är pigg och kry när man kommer hem. Värst … tja, det är väl att frakta ut det man sågat bort. Och renhållningen. Man måste tänka på hur kylvattnet kommer att skvätta.

Hur tror du att utrustningen ser ut om tio år?
– Jag gissar att man får ner vikten och dimensionen på den. Allt blir ju mindre och mer kraftfullt. Just den här sågen är bastant och stor, men också extremt stabil.

Gå med i Facebook-gruppen Arbetsmiljö på bygget

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Håltagar-Rasmus favorit: ”Kroppen är fortfarande kry när man kommer hem”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig