info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritikerna om murbygget: "Galenskap" Ägarna: "Unikt"

Ett bostadsområde med en mur runt. Strandudden utanför Gnosjö har rört upp känslor, men de som står bakom projektet vill fokusera på det unika byggsättet.

– Det finns alltid en klick som ser negativt på det nya och sedan finns de som ser möjligheter, säger Mikael Eliasson, projektägare för Strandudden.

Expressens Alex Schulman är kritisk till muren runt Strandudden. "Då måste vi bygga murar, annars svämmar det över i husen", säger projektägaren Mikael Eliasson. Foto: Wikipedia/Strandudden

”Gated community” eller grindsamhälle är laddade begrepp. När paret Mikael och Anneli Eliasson bestämde sig för att bygga bostadsområdet Strandudden i småländska Gnosjö gick Mediesverige i taket.

Orsaken: muren runt området, som skulle göra Strandudden till Sveriges första grindsamhälle.

Läs också Nytt löneavtal på Peab – arbetsmiljön i fokus

Så här skrev krönikören Alex Schulman i Expressen i krönikan ”Vad är det för helvete som pågår i Gnosjö”: ”Det är alltså så man tänker sig att polariseringen ska lösas, genom att polarisera landet ytterligare.” ”Man kunde ju skratta åt galenskapen, om det inte vore så att de flesta forskare är överens om att det inte kommer att dröja länge innan vi har många fler grindsamhällen i Sverige.”

Men för personerna bakom Strandudden är gated community inget negativt begrepp. ”Området är designat enligt effektiv resursplanering, hög miljömedvetenhet och med känsla för detaljer … Hela Strandudden är byggt som ett gated community med fokus på trygghet och säkerhet”, står det till exempel på hemsidan.

Och muren, som är det första som byggts i området, har fått ta stora proportioner i media, anser Mikael Eliasson.

– Det är inte en fristående mur på två och en halv meter, som många påstår. Det mesta är en stödmur runtikring och bara en halvmeter sticker upp ovanför muren runt sjösidan. Nissan rinner här och vattnet kan stiga fyra meter. Då måste vi bygga murar, annars svämmar det över i husen. Men folk ser inte helheten utan fokuserar endast på murarna, säger han.

Så muren är inte till för att skydda de boende?

Läs också Fem döda på Skanskas vägbygge

– Både och. Det blir automatiskt att man skyddar de boende både från översvämning och intrång. Just inne vid bostadshusen stänger vi ute allmänheten, men så är det ju också i vanliga lägenheter där man använder portkod.

Tryggt boende med känsla för detaljer utlovas. Foto: Strandudden

Hur är muren byggd?

– Vi har lagt en grusbädd i botten och sedan staplat stenar uppåt och lagt nät med jämna mellanrum, säger Mikael Eliasson, som vill betona det unika i byggprocessen, att man återanvänder allt material som man tar loss från udden.

– Hela området är en rullstensås. Alla stenar som vi har lagt kommer inifrån området. Dräneringsmaterial och stenkistor till dagvatten är från material från området. All matjord har vi återanvänt, 60 000 kubikmeter, säger han.

Förutom den färdigbyggda muren har man redan gjort markarbeten och lagt vatten- och avloppsrör. I slutet av november inleds bygget av det första bostadshuset med nio exklusiva lägenheter, där ägarna själva kan påverka sitt boende. Även bygget av husen är okonventionellt.

Läs också Hantverkare åtalad för kniv efter jobbet – polisen varnar

– Vi har köpt en betongstation i Kina. Den kommer hit i mitten av november. Då kan vi tillverka all betong själva. Vi har en pump, så vi kan pumpa all betong inne på området och gör även markisolering direkt på vår anläggning, säger Mikael Eliasson.

Varför gör ni allt själva?

– Vi tjänar pengar på det. Vi har sand, sten och vatten på området som vi använder. Vi sparar enorma pengar på att slippa transporter och det blir även mer hållbart.

Hur stort blir Strandudden till slut?

– Vi planerar 300–400 ägarlägenheter, men marknaden får avgöra i vilket tempo vi bygger.

Vad har ni fått för reaktioner på bygget och muren?

– Bara positivt, haha. Nej, du vet ju själv att när man kommer med något nytt så blir det negativa och positiva reaktioner. Det finns alltid en klick som ser negativt på det nya och sedan finns de som ser möjligheter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritikerna om murbygget: "Galenskap" Ägarna: "Unikt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig