info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot obligatorisk a-kassa

På torsdagen presenterades ett nytt förslag om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Om det går igenom kan det ge fler medlemmar i Byggnads a-kassa, men inom facket är man negativ till tvånget.

Under torsdagen lämnade utredaren Sören Öman ett förslag om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Förslaget, om det genomförs, innebär att alla måste omfattas av en arbetslöshetsförsäkring. Är man inte med i någon a-kassa, försäkras man av och måste betala en avgift varje månad till en ny myndighet. Det gäller de som kommer över en viss inkomst, ett belopp som idag motsvarar 110 700 kronor. Den statliga avgiften blir enligt förslaget lika hög som den högsta avgiften som finns i någon a-kassa på arbetsmarknaden. Idag skulle avgiften bli 433 kronor i månaden för den som inte är medlem i en a-kassa. För den som är arbetslös blir skulle avgiften bli 300 kronor lägre.

Om förslaget genomförs väntas medlemmar som lämnat a-kassan återvända. Många lämnade fackförbundens a-kassor efter regeringsskiftet då regeringen krävde in en förhöjd finansieringsavgift av a-kassorna och medlemsavgifterna höjdes.
Marita Lemonaho, försäkringsansvarig på Byggnads a-kassa, säger att hon förstås är positiv till att få tillbaka medlemmar.
– Men man kan fråga sig om det verkligen var nödvändigt att först tvinga kassan att höja avgiften så att medlemmarna lämnade a-kassan? Vi har ju trots allt haft en försäkring som har varit frivillig, säger hon.
Enligt förslaget kan reglerna bli verklighet 2010, men frågan är om de nya reglerna någonsin förverkligas. Förslaget om obligatorisk a-kassa har mött kritik från många håll. Från såväl fackföreningsrörelsen, däribland LO, som från Svenskt Näringsliv. Många kritiserar att man går ifrån systemet med frivillighet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot obligatorisk a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig