info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot nytt strejkvarsel

NCC hänvisar till en policy om att arbetsplatserna ska vara neutrala då man nekar Byggnads att diskutera strejkvarsel på bygget. Byggnads utökade igår sitt varsel på grund av detta.

I går varslade Byggnads om strejk på åtta Peab- och NCC-arbetsplatser med hänvisning till att man inte släppts in på arbetsplatserna för facklig information. Detta är en utökning av det tidigare lagda varslet om strejk gällande avtalsförhandlingarna.
NCC skriver i en kommentar till gårdagens varsel att företaget har som policy att arbetsplatserna ska vara neutrala och att man därför säger nej till att Byggnads använder arbetsplatserna för att ”på arbetstid diskutera det strejkvarsel de själva lagt”.

”Djupt oroad”

Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Infrastructure, säger i pressmeddelandet att han är djupt oroad över att Byggnads utökar sitt varsel i samma stund som LO och Svenskt Näringsliv uttalar sitt stöd för ”märket”, den kostnadsnivå som satts av industrin och handeln.
– NCC behöver ha tydliga villkor och förutsägbarhet inom ramen för byggavtalet för att vi ska klara den utländska konkurrensen, vilket försvåras av Byggnads krav i avtalsrörelsen, fortsätter han.

”Otillåten stridsåtgärd”

Även Sveriges Byggindustrier kommenterade igår varslet och hävdade att det är en otillåten stridsåtgärd.
– Självklart är fackförbunden välkomna att prata med sina medlemmar, men inte oannonserat och på arbetstid agitera om lagt strejkvarsel, sa förhandlingschefen Mats Åkerlind.
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Haglin sa igår så här till Byggnadsarbetaren om varslet:
– Vi lägger det här varslet i dag med anledning utav att de stora företagen gått ut och sagt till sina arbetsledare att inte släppa in Byggnads på arbetsplatserna trots att vi har ett avtal som fortfarande löper och är giltigt.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot nytt strejkvarsel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig