info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krissamtal idag om sjunkande bostadsbyggande

Idag, onsdag, träffar regeringen representanter för byggbranschen för krissamtal om raset i bostadsproduktionen.

Bostadsbyggandet har rasat. Foto: Hans Christiansson & Mostphotos

Det är Dagens Industri som berättar om onsdagens flera timmar långa möte. Statsminister Stefan Löfven, bostadsminister Per Bolund och flera andra statsråd deltar vid mötet på socialdepartementet. De ska bland annat tala om raset i bostadsbyggandet samt ökade miljökrav på branschen.

Sedan toppnivån 2017 har antalet byggstarter i landet minskat med 27 procent och med över 50 procent i Stockholm. Senaste statistiken från SCB visar drygt 35.000 byggstarter under de första nio månaderna i fjol. Detta är mer än 10.000 färre än vad som påbörjades under samma period 2017.

– Situationen är så allvarlig att det inte räcker med samtal. Vi efterlyser konkreta reformer och åtgärder för att få upp bostadsbyggandet på höga och hållbara nivåer, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare till Dagens Industri.

Han anser att efterfrågan hållits tillbaka av finansiella regleringar. Han anser bland annat att amorteringskravet bör avskaffas omedelbart.

Andreas Hatzigeorgiou pekar också på att flera andra åtgärder behövs för att göra byggprocessen enklare, bland annat tycker han det är för lätt att överklaga byggprojekt.

Under samtalen kommer arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och utbildningsminister Anna Ekström att ta upp frågor som rör kompetensbristen och näringslivets svårigheter att rekrytera personal. En fråga som hör samman med tillgång på bostäder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krissamtal idag om sjunkande bostadsbyggande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig