info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krävs på 170 000 kronor

Byggnads har stämt ett byggföretag till Arbetsdomstolen och kräver 170 000 kronor i skadestånd till en medlem. Företaget avskedade honom i strid med lag och avtal, hävdar facket.

Varbergsföretaget har gjort en rad fel, enligt Byggnads. Den anställde hade arbetat åt byggföretaget sedan 2009, då han i april i våras plötsligt fick ett skriftligt besked om att han blivit av med sin tjänst.
Han hade inte fått veta något i förväg om planerna på avsked. Som skäl angav företaget brist på uppdrag och bristande kunskaper hos den anställde.
Men avskedandet saknar saklig grund och ska återtas, hävdar Byggnads i sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
Dessutom, menar Byggnads, har företaget gjort fel som inte i förväg varslat facket och den anställde om vad man tänkte göra.

Förhandlingsvägran

Efter avskedandet kontaktade byggnadsarbetaren facket som kallade företaget till förhandlingar. Men trots sammanlagt fem kallelser, både lokalt och centralt, dök företaget aldrig upp.
Byggnads kräver nu arbetsgivaren på totalt 170 000 kronor i skadestånd till medlemmen, dels för själva avskedandet och dels för formaliafel. Vidare kräver man 50 000 kronor i skadestånd till facket för kollektivavtalsbrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krävs på 170 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig