info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kräver kollektivavtal för bättre arbetsvillkor

Byggnads kräver kollektivavtal för polska arbetare som bygger nya seniorboenden i Tystberga, norr om Nyköping. Entreprenadföretaget hävdar att arbetarna är egna företagare.

– Vi kämpar för de här killarnas arbetsvillkor. Sluter arbetsgivaren ett kollektivavtal kan vi bland annat ställa krav på arbetsmiljön och på att de anställda får en olycksfallsförsäkring, säger Per Hultberg, ombudsman på Byggnads Öst, som besökt arbetsplatsen. Vid tillfället arbetade två byggnadsarbetare och en elektriker där.

Entreprenör på bygget är Krak Media AB vars representant hävdar att arbetarna är egna företagare och man vill därför inte teckna kollektivavtal.
-Jag har inga anställda, byggnadsarbetarna använder sina egna verktyg och de fakturerar mitt företag för det arbete de utför, säger Adam Tatkowski, vd för Krak Media, till Södermanlands Nyheter.

Men Byggnads Per Hultberg säger att för honom är det självklart att arbetarna ska ses som arbetstagare och att entreprenören därför ska teckna kollektivavtal. I ett första steg har han skickat ett brev till Krak Media där han informerar om arbetstagarbegreppet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kräver kollektivavtal för bättre arbetsvillkor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig