info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kräver högre löner för polska arbetare

Byggettan har begärt nya löneförhandlingar med en polsk entreprenör vid Hammarby sjöstad. Facket vill att de polska arbetarna ska kompenseras så att tjänar lika mycket som svenskar, också i praktiken.

Det polska bolaget Kormalspoolkazoo har avtal med Byggettan och arbetarna går på ackordslön. Byggettan har begärt förhandlingar med företaget och vill göra en ny prissättning.
‑ Vi har upptäckt att de polska byggnadsarbetarna kan ha så höga skatter och avgifter att 50-60 procent av deras lön går bort genom det. Vi vill att de ska få ut lika mycket som svenska arbetare och då behövs någon form av kompensation. Vi vill också förhandla för att förhållandena på arbetsplatsen har förändrats, säger Johan Lindholm, mätningsföreståndare på Byggettan.
Arbetare från detta polska bolag har en entreprenad på beställaren Botrygg Byggs arbetsplats i Hammarby sjöstad. Arbetare från bolaget har också gått in och tagit över för att avsluta arbetena, på den entreprenad som Johansson & Berg Entreprenad HB har och där en betalningstvist mellan beställare och entreprenör, lett till att arbetena avbrutits. I fredags gick Johansson & Berg i konkurs.
Den 22 november inledde Byggettan sina förhandlingar med det polska bolaget.
– Men arbetsgivaren ville inte gå med på kraven, så därför strandade förhandlingarna, säger Johan Lindholm, på Byggettan.
Förhandlingarna kommer att återupptas den 14 december.
De polska arbetare som började på arbetsplatsen i våras, tjänade enligt Johan Lindholm 140 kronor i timman. Nu har de tjänat 127,50 kronor i timman. Hos det svenska Johansson & Berg har förtjänsten varit 138 kronor i timman, innan företaget fick problem med att betala ut löner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kräver högre löner för polska arbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig