info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krav på rätt lön vid Dragon Gate

En grupp kinesiska arbetare kommer i vår för att arbeta vid Dragon Gate i Älvkarleby. Arbetstillstånd har sökts för 68 personer. Nu kräver Byggnads bevis för att de får rätt lön.

De kinesiska arbetarna bygger om hotell Älvkarlen utanför Gävle till ett kinesiskt center. Arbetarna har varit där i omgångar. En grupp arbetare reste hem i höstas och nu i vår kommer en ny grupp. Arbetstillstånd har sökts för 68 personer.
– Vi har talat med den svenska platsledningen och talat om att vi måste ha en bättre redovisning av lönerna än förra året, säger Olle Wikholm, ordförande i Byggnads Gästrikland.
– Man måste visa att arbetarna verkligen får sina pengar, säger han. Byggnads har begärt att pengarna ska betalas ut i Sverige på personliga konton.
Det finns kollektivavtal på arbetsplatsen och arbetarna i den senaste gruppen skulle, enligt avtalet,  tjäna cirka 130 kronor i timmen. Men nu i år kommer lönen att höjas.

Lönefrågan är högaktuell efter att de kinesiska arbetarna vid ett mässhallsbygge i Kalmar, inte har fått den lön de skulle ha. Istället för 80 000 kronor för tre månaders arbete, har de fått mellan sju och 15 000 kronor, enligt Svt:s Smålandsnytt.

Också på Dragon gate har det varit problem med löneutbetalningarna. För två år sedan upptäcktes att arbetarna bara fick ut en bråkdel av den avtalade lönen. Efter upptäckten blev det ändring. En viss del av lönen; 12 000 kronor sattes in på ett svenskt konto, medan resten överfördes till hemlandet och anhöriga. Men när de kinesiska arbetarna kom förra året hade Byggnads inte den insynen längre. Då betalades pengarna ut i Kina.
Enligt Olle Wikholm, ordförande i Byggnads i Gästrikland, berodde det bland annat på att arbetarna då var många fler, än året innan. Ett 60-tal kinesiska byggnadsarbetare jobbade på Dragon Gate under förra året.

Arbetarna på Dragon Gate beräknas komma i april och ska under ett halvår göra fasaden på hotellet klart, liksom att färdigställa ett torg framför hotellet. De ska också bygga om hotellrum och restaurang i kinesisk stil.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krav på rätt lön vid Dragon Gate

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig