info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krav på högre lön hos Lavalföreträdare

Lönen är för låg. Därför ska Byggnads förhandla om lönen i uppgörelsen mellan facket och Regina Purvas nya byggföretag. Purva talade för det lettiska bolaget under Vaxholmskonflikten och det väckte uppmärksamhet när hennes bolag nyligen tecknade kollektivavtal.

Avtalet gjordes upp mellan en företrädare för Byggettan på Gotland och det nya företaget. Lönenivån var 112 kronor, men ombudsmannen Sven-Åke Malmberg tyckte det var acceptabelt, bland annat med tanke på att de anställda fick fri kost, logi och resor.
Men många företrädare i Byggnads, däribland förbundets ordförande Hans Tilly, är kritisk till lönen i uppgörelsen och den kommer nu att förhandlas om.
– Här har man träffat en löneuppgörelse på en grundlön och det ska vi inte göra. Det är en av de stora frågorna när det gäller utländsk arbetskraft, säger han.

Han vill inte ange någon siffra för vad den nya lönen måste bli, men säger att man måste ta hänsyn till löneläget i området och vilken typ av produktion det gäller. Till exempel är snittlönen på timlön i området 130 kronor i timman. Prestationslönen ligger betydligt högre.
Ett annat problem är hur fri kost, logi och resor ska bedömas. Grunden menar Hans Tilly är att lönen måste vara rätt.
– Annars riskerar vi att hamna ett system där arbetarna bara får fri kost och logi och knappt någon lön, säger han.

Sven-Åke Malmberg berättar att han nu kommer att kontakta bolaget för att justera lönenivån. Det avtal som slutits gäller i sina övriga delar. Avtalet är slutet mellan det lettiska företaget Pare och företagsledaren Janis Gaudins. I bolaget är Regina Purva delägare. Purva var projektkoordinator på L&P Baltic bygg, det svenska systerföretaget till det lettiska företaget Laval un Partneri, som blev känt under Vaxholmskonflikten. Hon fungerade också som taleskvinna för det lettiska företaget, som motsatte sig kollektivavtal.
De arbetare som omfattas av det nu aktuella avtalet kommer från Lettland och de bygger om en fastighet på Gotland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krav på högre lön hos Lavalföreträdare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig