info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konstigaste uppdragen man fått – fyra hantverkare berättar

Vilket är det mest udda hantverkarjobbet du gjort? Vi frågade en plåtslagare, en mattläggare och två plattsättare om de ovanligaste uppdragen.

Va? Raka fönsterbleck? Foto: Mostphotos

Patrik Backe, 54 år, från Höör i Skåne har jobbat sedan 1983 som plåtslagare. Han har stött på många konstigheter under årens lopp. Några av dem hör till kategorin ”Kunden ville ha icke-hantverksmässigt jobb”. Ett av uppdragen var hos en kund som ville ha raka bitar till fönsterbleck.

Patrik Backe

− Fönsterblecken skulle absolut inte vikas upp mot väggen. De skulle vara RAKA. Men den ska alltid vikas upp mot väggen, försökte jag förklara. Vattnet är en vår fiende, vi kämpar alltid för att få till bra lösningar så att vatten inte tränger in. Jag försökte verkligen stå på mig, men den här kunden ville absolut ha en rak plåt, och då fick det bli så, säger Patrik.

En annan gång var han på ett jobb där den enda uppgiften han hade var att skära till plåtar. Sen fick en annan firma uppdraget att sätta upp plåten.
− Vi skulle göra vinkelrännor på kupor. Vi har ju krav på oss att de ska sättas upp på ett visst sätt. Men här gjorde de jobbet med överlapp, fogmassa och skruv. Jag misstänker att kunden fick billigare arbetskraft från den firman. Vi stod bara och tillverkade bitarna.

Pelle Agelstam, mattläggare: 51 år, Stockholm:

Pelle Agelstam berättar att det är ganska vanligt att kunder vill att man bryter tätskiktet i badrum för att enbart lägga ny matta utan att göra något åt kaklet i fuktskadade badrum.

−De säger: ”det är bara en liten, liten toalett på vårt lilla, lilla lantställe.” Man försöker förklara reglerna och att försäkringen inte kommer att gälla men en del är väldigt envisa. Idag säger jag nej tack, men när jag var yngre hände det att jag sade ja till ett sådant jobb.

På vårt badrumsgolv var mattan avskuren utan uppvik när vi flyttade in.

− Det kanske var jag som hade varit där, hahaha.

Christian Karlberg, plattsättare på Colorama i Osby:

Christian Karlberg

Christian fick i uppdrag att sätta kakel i ett hem tillhörande en konstnär. Plattorna skulle ligga i ett komplicerat mönster. Inuti Christian ringde varningsklockorna: Här kunde det väldigt lätt bli fel. Så för slutresultatet skulle bli bra, uppmanade Christian kunden att lägga ut hela kakelväggen på golvet i köket.

−Sen fick hon springa upp för trappan till övervåningen med varje enskild platta medan jag satte dit platta för platta som hon ville ha det. Det är nog det mest udda jobbet jag har varit på.

Ida Hammar, plattsättare:

Ida Hammar var en gång hos en liknande kund med ett något udda designval. Man kan kalla stilen ”överdesignat”. Golvet skulle läggas med diagonal läggning med en ram av klinker, inklusive två brunnar. Sen var det en vägghängd toalett med en låda runt, som skulle kaklas och det skulle vara glasmosaik runt om. Efter det: fyra nischer, schampohyllor inbyggda i väggen som skulle kaklas, med glasmosaik inklusive kakellist. Även valven på insidan i dörröppningen skulle kaklas.

−Sen ville kunden ha glasmosiakpelare från golv till tak, som bröt av mot det vita kaklet, som utgjorde basen. Fem sådana glasmosaikpelare vid eldosor. Och bred pelare på 30 centimeter i duschen. Det blev nästan randigt där inne, men de ville prompt ha det så och de vart jättenöjda. Jag tyckte det blev lite väl plottrigt men det var goa kunder, för övrigt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konstigaste uppdragen man fått – fyra hantverkare berättar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig