info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konkursdrabbade får lön före jul

Julpengarna är räddade. Många av de anställda på Johansson & Berg Entreprenad HB såg lättade och glada ut, när de fick beskedet att de får ut sina innestående löner före jul. Hela ärendet har gått ovanligt snabbt.

I november blev ett 20-tal byggnadsarbetare utan lön från bolaget. Ett tiotal hade heller inte fått någon lön i oktober. Efter en betalningstvist blev problemen akuta för företaget som själv begärde sig i konkurs i fredags.
Men frågan var när personalen skulle kunna få ut sina löner genom den statliga lönegarantin.
På tisdagen hölls ett informationsmöte för de anställda på Byggettan i Stockholm, där representanter för den advokatbyrå som har hand om konkursförvaltningen informerade.
– Vår förhoppning är att ni ska få era pengar redan på fredag, berättade Anders Henriksson, från advokatbyrån. Han har hand om arbetsrättsfrågor vid konkurser.

Hela ärendet har hanterats ovanligt snabbt.
– Vi har begärt ett förskott av lönegarantin från länsstyrelsen, som vi kommer att betala ut till de anställda, berättar Anders Henriksson.
Normalt sett brukar annars länsstyrelsen själv betala ut lönegarantin till de anställda. Men i så fall skulle byggnadsarbetarna inte haft lön förrän i mitten av januari.
– Vi förstod att det skulle ha förstört julen för många familjer och därför ville vi ville skynda på utbetalningarna, säger Anders Henriksson.
Snickaren Pauli Kenttälä, var en av dem som fick beskedet.
– Det känns jättebra. Jag har en grabb på sex år och då behövs det förstås pengar till jul, säger han.

Snickarlärlingen Sebastian Flinck fick sin senaste lön den 25 september.
– Jag har lånat av farmor och farfar och så jag haft ett medlemslån, säger han.
29 personer på företaget omfattas av lönegarantin, som gäller både obetalade löner och lön under uppsägningstiden, plus semesterersättning. De anställda kommer att få ersättning för sina innestående löner i en klumpsumma. I vissa fall får man på en gång lön för oktober, november och december.
– Detta har gått över förväntan. En snabbare utbetalning har jag inte varit med om, säger Hasse Ivarsson, ombudsman på Byggettan.
Fem, sex personer i personalen har redan fått nya jobb.

Vissa på bolaget är redan uppsagda och övriga sägs upp. Konkursförvaltarens jobb är att försöka få in så mycket av bolagets fordringar som möjligt, för att kunna dela ut till fodringsägare. Konkursen föregicks av en betalningstvist mellan Johansson & Berg och beställaren Botrygg Bygg AB för ett projekt i Hammarby sjöstad. Anspråken låg på över ett par miljoner kronor.
– Vi förstod inte alls varför när beställaren i oktober plötsligt ströp betalningen, säger
Roland Berg, en av delägarna i Johansson & Berg.
Enligt Botrygg Bygg ABs vd Michael Cocozza har man hållit inne cirka 1,2 miljoner på grund av stora kvalitetsbrister och förseningar. Övriga krav på cirka en miljon kronor anser man är grundlösa. Konkursförvaltaren kommer nu att undersöka den rättsliga grunden i tvisten och hur man ska agera.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konkursdrabbade får lön före jul

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig