info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommun tar över arbetsmiljön på skandalbygge

Tidsfristen har förlängts för Halmstads kommun att ta över ansvaret för arbetsmiljön på Brunnsåkerskolan. Men den dåliga arbetsmiljön är fortfarande ett problem på arbetsplatsen.

Ett omfattande renoveringsarbete äger rum på Brunnsåkerskolan i Halmstad. Huvudentreprenör är det tyska företaget BWE och byggherre är Halmstad kommun. Det finns också några svenska underentreprenörer inom vvs, ventilation och el.
Eftersom arbetsmiljöproblemen nu är så allvarliga har Arbetsmiljöverket beslutat att låta samordningsansvaret gå över från det tyska företaget BWE till Halmstad kommun. Det är en ovanlig åtgärd.
– BWE har inte tillräcklig kompetens att ansvara för samordningen på arbetsplatsen. Situationen är allvarlig, säger Jörgen Conradsson, arbetsmiljöinspektör i Göteborg.

Samordningsansvaret skulle ha gått över i dag till kommunen, men den har ansökt om att få mer tid att ordna en fungerande organisation och hitta kompetent personal.
Arbetsmiljöverket har gått med på att förlänga tidsfristen till den 8 oktober, vilket gör att BWE fortfarande har ansvaret för arbetsmiljön.
I förra veckan blev vvs-lärlingen Per-Ola Strand nerslagen av platschefen på BWE. Han föll ner på marken och fick svullnader i käken och småsår på händer och armar. Byggnads la omedelbart ett skyddsombudsstopp på arbetsplatsen. Stoppet är nu hävt och platschefen plockades bort.
– Killarna tycker att det är lugnt för tillfället, men det är fortfarande ett elände vad det gäller arbetsmiljön.
Att just Per-Ola Strand blev nerslagen tror Bengt Slättsjö beror på att han har varit talesman för gruppen och ställt krav på arbetsmiljön.
– Det är väl svårt när de högsta cheferna får på tassen av en lärling. Det går väl inte hem i den tyska hierarkin.
Arbetsmiljöproblemen har länge varit omfattande på byggarbetsplatsen. Det är problem med belysning och damm. Asbest har också påträffats. Hål i golvet som inte har varit täckta och avspärrade, rullställningar som inte har skyddsräcken. Andra brister är att hissen inte varit besiktigad, men använts ändå.

Inventor Ventilations AB är en av underentreprenörerna på arbetsplatsen. Gert-Inge Gustafsson, vd, välkomnar att kommunen tar över samordningsansvaret.
– Det är något som vi har önskat under lång tid. Jag har till och med plockat hem mina killar vid några tillfällen, eftersom det har varit så dåligt.
Gert-Inge Gustafsson har skrivit flera skrivelser till kommunen och vädjat till Arbetsmiljöverket att göra något åt den dåliga arbetsmiljön. Han är besviken på att ingenting har hänt och att det inte funnits mer kraft bakom Arbetsmiljöverkets beslut.
– Det är exceptionellt dålig arbetsmiljö, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommun tar över arbetsmiljön på skandalbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig