info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommun får inte kräva kollektivavtal

Halmstads kommuns entreprenörer saknade avtal och rev asbest utan tillstånd. Men kommunen får inte kräva kollektivavtal av företag som vill sälja tjänster till kommunen. Det har länsrätten nyligen slagit fast i en dom. Igår beslutade kommunstyrelsen i Halmstad, att inte överklaga beslutet.

– Vi bedömde att det inte var någon vits med det, säger vänsterns representant i kommunstyrelsen, Marianne Norell. Vi kommer i stället att invänta regeringens proposition i frågan och utifrån det formulera oss annorlunda i kommunen så att det blir möjligt att ställa krav på kollektivavtal utan att det strider mot lagen om offentlig upphandling.

Det var i november förra året, som vänsterpartiet kom in med en motion med förslaget att kommunen ska kräva kollektivavtal vid upphandlingar. Motionen kom efter rivningen av ett antal kommunala fastigheter i Halmstads hamn, som utvecklats till en skandal med avtalslösa företag och otillåten asbesthantering.
Vänstern fick med sig en majoritet på förslaget, som klubbades igenom. Men minoriteten, de borgerliga partierna, var emot och ansåg att beslutet var olagligt. De överklagade då beslutet till länsrätten, som gav dem rätt.

Kommunens beslut om kollektivavtal  strider enligt länsrätten mot lagen om offentlig upphandling. Alla anbudsgivare ska behandlas lika. Därmed upphävde länsrätten Halmstads beslut.
– Men vi har inte släppt frågan. Vi återkommer efter att regeringen kommit med sin proposition om offentliga upphandlingar. Vi måste ställa kraven på ett sådant sätt att det inte strider mot lagen, säger Marianne Norell.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommun får inte kräva kollektivavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig