info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommissionär backar om Vaxholm

EU:s kommissionär för den inre marknaden, Charlie McCreevy, backar efter skarp kritik från sitt uttalande om de svenska kollektivavtalen.

– Jag är på inget sätt motståndare till svenska kollektivavtal eller annan svensk arbetsrätt, säger nu EU-kommissionären Charlie McCreevy till Svenska Dagbladet. Hans uttalande kommer efter en storm av kritik mot att han vid ett besök i Sverige i förra veckan lät förstå att EU-kommissionen kommer att stödja det lettiska bolaget Lavals talan i EG-domstolen.

McCreevy anser att hans uttalande feltolkats. Han konstaterar att kommissionen inte tagit eller ska ta ställning i frågan om Byggnads blockad var laglig. Det är domstolens uppgift, skriver McCreevy i ett uttalande.
Näringsminister Thomas Östros har riktat skarp kritik mot att McCreevy tog ställning i tvistefrågan vid sitt Sverigebesök. Också det europeiska facket, ETUC, har i ett brev till EU-kommissionens ordförande, Manuel Barosso, ifrågasatt McCreevys uttalanden och hans mandat att undergräva den så kallade sociala dialogen i EU.

Sverige har, som ett av få länder i EU, öppnat sina gränser efter östutvidgningen av EU. Man har gjort det i tron att det ska innebära en utjämning uppåt av levnadsstandarden i Europa, inte en tävling mot botten, skriver ETUC:s generalsekreterare Julius Monk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommissionär backar om Vaxholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig