info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kollektivavtal – ett krav för framtida rotavdrag?

Regeringen ska utreda om det i framtiden ska krävas kollektivavtal för att kunna erbjuda rut- och rotavdrag. Det skriver finansministern Mikael Damberg och bostadsministern Johan Danielsson i en debattartikel i Aftonbladet.

Ska det vara krav på kollektivavtal för att ha möjlighet att erbjuda rot-avdrag? Det kommer regeringen att utreda. Foto: Mostphotos

I ett debattinlägg publicerat på måndagen i Aftonbladet skriver de båda ministrarna att de vill minska risken för fusk med rut- och rotavdraget.

Enligt finansministern och bostadsministern göder avdragen arbetslivskriminalitet då fuskande företag struntar i lagar och regler samt snedvrider konkurrensen i bland annat byggbranschen.

”Därför kommer regeringen nu undersöka hur vi kan ställa hårdare krav inom rut- och rotsystemet och undersöka om det är möjligt utesluta de företag som missköter sig. I det sammanhanget bör frågan om krav på kollektivavtal undersökas” skriver de.

Med ett krav på kollektivavtal skulle facken ha instrument för att komma åt fuskande företag som jobbar i folks hem, anser ministrarna:

”Där det finns kollektivavtal kan facken stämma de företag som fuskar med löner och ju fler företag som tecknar kollektivavtal desto större blir möjligheten att konkurrera med effektivitet, kunskap och innovation i stället för anställdas löner”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kollektivavtal – ett krav för framtida rotavdrag?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig