info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kollega efter 10-metersfallet: "Högst ovisst hur det kommer att gå för honom nu"

Efter den allvarliga olyckan i Jönköping där en man föll 10 meter har inlastningsrutinerna ändrats. Enligt ett skyddsombud är den drabbade mannen fortsatt i mycket dålig kondition.

Det var från denna punkt som byggjobbaren i Jönköping föll strax innan jul och skadades svårt. Foto: Privat

Det var strax före jul som en byggnadsarbetare på ett lägenhetsbygge i Jönköping föll 10 meter ned till marken från ett avlastningstorn. Han skadades svårt.

Tidigare uppgifter från polisen gjorde gällande att mannen hade förts till Polen för fortsatt vård men enligt ny information till Byggnadsarbetaren ligger mannen fortfarande kvar på länssjukhuset Ryhov, där han intensivvårdats och varit nedsövd.

– Enligt de uppgifter vi har fått är läget stabilt, säger Peter Appelquist, projektledare på GBJ Bygg i Jönköping, huvudentreprenör på bygget.

Den skadade mannen har jobbat i Sverige i cirka fyra år, enligt Glazik Szymon, polsktalande skyddsombud hos huvudentreprenören GBJ Bygg.

– Han har vaknat upp nu men har mycket morfin i kroppen. Jag ringde honom men han hade svårt att prata på grund av morfinet.

Det är oklart om det finns försäkringar som ger ekonomiskt stöd under rehabiliteringen och livränta om det blir bestående men.

– Han blev mycket skadad. Hans bäcken är krossat, ben och rygg är skadade. Det är högst ovisst hur det kommer att gå för honom nu.

Byggnadsarbetaren arbetade som egenföretagare och var underentreprenör hos GBJ Bygg. Han har kopplingar till Hantverksfabriken i Växjö, som förmedlar enmansföretagare till olika byggen.

Glazik berördes starkt av olyckan och hoppas att Hantverksfabriken hjälper mannen ekonomiskt på något sätt.

– De borde hjälpa honom, om det visar sig att han inte har egna försäkringar. Han har ju kopplingar till dem sedan länge.

Glazik funderar också på om han ska dra igång en insamling på Facebook för att stötta kollegan.

Anders Alalehto sitter i styrelsen för Hantverksfabriken i Växjö AB. När vi når honom har han inte möjlighet att medverka i en längre intervju på grund av sjukdom.

– Byggnadsarbetaren var inte uthyrd av oss, utan han hade ett eget entreprenadavtal med GBJ Bygg, säger Anders Alalehto.

Projektledaren Peter Appelquist berättar att rutinerna för avlastning av gods helt gjorts om efter olyckan.

– Den metod vi använde förut används också av andra företag, men nu har vi ändrat rutinerna. En sådan här olycka får helt enkelt inte hända.

Företaget har nu två olika lösningar. Dels ha man gått över till kranlösningar som innebär att godset lyfts in uppifrån så att räcken inte behöver tas bort tillfälligt.

– På de första två våningsplanen bygger vi också ut flyglar. Där finns avställningsplattformar. Räckena är fastsäkrade. Vi ska också gå över till att använda vippgrindar, en slags säkerhetsgrindar från Haki som innebär att det alltid kommer att vara ett räcke framför den som tar emot godset.

Peter framhåller att rutinerna har skärpts. Det finns instruktioner på flera språk vid varje trapptorn som beskriver risker och metoder vid avlastning av gods. Varje person, som tar emot gods, ska vara inläst på instruktionerna och underteckna.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kollega efter 10-metersfallet: "Högst ovisst hur det kommer att gå för honom nu"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig