info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kolla in Anders fantastiska verkstad – "Har till och med middagar här"

Efter 25 års samlande av verktyg behövde Anders Elfvén något att förvara de i. Men hans verkstad är mer än bara en plats för förvaring.
– Jag älskar att vara här, jag har till och med haft middagar här.

I Anders verkstad finns runt 300 verktyg. Foto: Privat

Verkstaden i Dala-Husby, södra Dalarna, är Anders Elfvéns hobbyprojekt. Han har jobbat som scenograf och ljussättare hela livet men han har också hunnit bygga ett par verkstäder vid sidan av. Den här tog två år att göra och rymmer alla hans verktyg.

– Det är mitt lilla hobbyprojekt, det blir så himla mycket trevligare att ha en sån här verkstad. Jag tycker det ser ut lite som en gammal verkstad och järnhandel.

Alltid ordning och reda i verkstaden. Foto: Privat.

Samlandet började för 25 år sen när hans mål var att äga ett exemplar av varje handverktyg och tillbehör från Clas Ohlson-katalogen – och efter tio år hade han allt som såg användbart ut. Efter det budade han på en snickarhandbok från 30-talet som presenterade alla verktyg och var fylld med anteckningar från en gammal elev.

– Då gick jag igång på gamla verktyg och sedan dess har jag bara fortsatt samla.

Hur många verktyg har du egentligen?

– Inte en aning, kanske 300. Min mormors, morfars far var skomakare, min morfar var möbelsnickare och min morbror möbelman, deras verktyg har jag. Sedan springer jag på loppisar. Alla är inte så bra att snickra med.

En verktygstavla tar honom runt två timmar att göra. Foto: Privat.

Använder du alla?

– Jag använder så gott som alla, förutom sågarna för att de är lite slöa.

Till höger i bild syns några av Anders högtalare han snickrat ihop. Foto: Privat.

Vad gör du där inne?

– Jag gör allt. Mycket gammal färg som linjeoljefärg och filmjölksfärg. Jag snickrar naturligtvis också, då blir det mest trädgårdsbänkar och mycket möbelsnickeri. Nu gör jag högtalare. Jag älskar att vara här, jag har haft middagar här och folk verka trivas.

Hur håller du det så fint då?

– Det är inte alls så svårt att hålla ordning som folk tror. Jag städar på fem minuter eftersom att allt har sin plats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kolla in Anders fantastiska verkstad – "Har till och med middagar här"