info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klart: Då ska alla kranhytter ha AC: "Som i ett växthus, utan skugga"

Nu finns det ett datum då alla kranhytter ska ha klimatanläggning. Det står klar efter att Entreprenadmaskinavtalet blev klart idag. ”Fantastiskt”, säger kranföraren Daniel Sjölin.

Daniel Sjölin är kranförare och har kört både torn- och mobilkran. Nu gläds han åt kravet på AC i alla hytter. Foto: Privat

AC i hytterna har länge varit en stor fråga för landets kranförare. Många har vittnat om hur de far illa i hettan på byggena. I nya Entreprenadmaskinavtalet finns nu ett krav på att alla kranhytter ska ha klimatanläggning från den 1 juni 2024.

– Det innebär att alla gamla hytter måste utrustas med klimatanläggning, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Johan Torstensson Aas.

Läs också Kranförare välkomnar AC-krav: ”Tvingats jobba i bara kalsongerna”

Det stora problemet gäller tornkranar som saknat AC som standard, men det är även problem med vissa mobilkranar. Alla nya maskiner som köps in måste ha klimatanläggning.

Suttit totalt svettig i kalsonger och kokat

Daniel Sjölin är en av landets kranförare. Han har varit förare i 25 år och har stor erfarenhet av hur det är att köra utan klimatanläggning i tornkran.

– Jag tycker det är fantastiskt med kravet på AC.  Man har ju suttit totalt svettig i kalsonger uppe i tornkranshytter och kokat. Det är som att sitta i ett växthus, utan möjlighet till skugga någonstans. Uppe i en tornkran kan det vara 60 grader varmt.

Han tror att det nya kravet i avtalet blir ett viktigt, konkret, verktyg för att få en bättre arbetsmiljö i hytterna, både i torn och mobilkranar.

Läs också Styr kranen i kostym: "Får ett helt annat bemötande"

När vi når honom på jobbet vid Västlänken har han just läst att avtalet kommit. Han jobbar åt Nordic Crane och sitter i en mobilkran med AC. Men det finns äldre mobilkranar i branschen som saknar AC. Andra kan ha trasiga klimatanläggningar.

– Vi jobbar ju på dammiga och bullriga arbetsplatser. De flesta mobilkranar i branschen har AC men har man inte det eller om anläggningen är ur funktion måste man ha dörrar och rutor öppna och då utsätts man för mycket mer damm och buller än man ska. Jag välkomnar verkligen det är nya kravet och man kan ju säga att det är, minst sagt, hög tid.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klart: Då ska alla kranhytter ha AC: "Som i ett växthus, utan skugga"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig