info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klämdes under flera väggblock

En byggnadsarbetare skadades efter att han fått en last med väggelement över sig. Byggnadsarbetaren bröt ett ben och ena axeln gick ur led. Elementen måste lyftas bort med lyftkran för att han skulle komma loss.

Olyckan hände under tisdagen på JMs arbetsplats i Kallhäll. Väggelementen kom i paket med fem i varje och elementen måste säras för att sättas upp. Under arbetet med ett av paketen gick något fel och elementen rasade.
Den totala vikten på elementen i paketet var tre ton och byggnadsarbetaren hamnade under dem. Men han räddades av utskjutande föremål som tog emot och dämpade fallet. Däribland bultar och annat utskjutande från en mur bakom. Väggelementen måste senare lyftas bort med kran för att byggnadsarbetaren skulle komma loss och föras till sjukhus.

Arbetsmiljöverket ska utreda olyckan, liksom JM.
När paketen med element ska tas upp finns normalt sett ett stöd som säkrar de fem väggblocken, så att man kan lossa en skiva i taget på ett säkert sätt.
– Av någon anledning fanns stödet bara i tio av de tolv paket som kommit. Vi håller fortfarande på och utreder olyckan. Men vi tror att byggnadsarbetaren utgick från att det var säkrat i ovansidan, säger JMs arbetsmiljöchef Carina Vestrin.
JM ska undersöka hur det kom sig att flera paket kom utan säkerhetsanordningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klämdes under flera väggblock

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig