info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kjell startar vvs-företag för bara tjejer: ”Jag blev chockad”

Firmabilarna är redan fixade. Nu fattas bara tjejerna till nystartade företaget VVS-lottorna.

Kjell Enlund, vd på Värme & Sanitet i Åmål, blev chockad när han hörde hur en tjej på rörutbildningen behandlats. Nu startar han en rörfirma bara för tjejer. Foto: Privat/Mostphoto

Tidigare i vår var Kjell Enlund, vd på Värme & Sanitet i Åmål, på ett möte på VVS-utbildningen på Nobelgymnasiet i Karlstad. Syfte var att diskutera hur branschen ska få fler att söka sig till yrket. Det gällde rent allmänt men det fanns ett visst fokus på att locka fler tjejer.

– De här arbetet med att få fler att söka sig till branschen har pågått länge, säkert i tio år, men det har inte lyckats. Det är fortfarande en stor brist och situationen kommer inte bli bättre framöver om inget händer med rekryteringen, säger Kjell Enlund.

Kjell Enlund ville ha ett möte där det skulle byggas broar mellan skolan, företagare och kommunen, men det hela tog en helt annan vändning när riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) ställde en fråga till VVS-eleven Lina Dahlberg som går sista året på utbildningen. Han undrade hur tiden varit på skolan.

Jag blev chockad över vad hon berättade.

– Jag blev chockad över vad hon berättade. Jag blev så förbannad över hur hon har blivit behandlad att jag där och då bestämde mig för att starta VVS-lottorna, ett företag med bara tjejer, säger Kjell Enlund och fortsätter:

– Jag har barn själv i den här åldern och jag skulle inte vilja att mitt barn blev utsatt som Lina blev.

Linas berättelse har bland annat tagits upp av tidningen VVS-forum. 

Sedan Kjell gick ut med att han skulle dra gång VVS-lottorna har han fått många ”klappar på axeln på ICA”.

– Jag gör det här för att ge tjejerna en ärlig chans och för att skapa en diskussion om hur vi får fler att söka sig till yrket. Syftet är inte att köra ut massa med folk så att jag tjänar pengar.

Syftet är inte att köra ut massa med folk så att jag tjänar pengar

Har du anställd någon ännu?

– Jag ska träffa en tjej i slutet av veckan som jag hört är jätteduktig. Jag hoppas hon kan börja efter sommaren. Jag har redan köpt två firmabilar som står till förfogande.

Hur stort ska VVS-lottorna bli?

– Jag tänker mig väl två anställa till en början. Branschen måste gå samma väg som el-sidan som har många fler tjejer ute på stora byggen.

Du är inte rädd för negativa kommentarer, att det blir en typ av diskriminering, då du bara vill anställa tjejer?

– Det kommer alltid finnas folk som tycker annorlunda och det är bra att det blir en diskussion. Det viktiga är att komma ihåg vad som hänt Lina. Det får inte hända igen och det tror jag alla är överens om. Sedan får vi se framöver, vi får kanske ihop en mix av killar och tjejer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kjell startar vvs-företag för bara tjejer: ”Jag blev chockad”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig