info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kinesiska byggare bröt mot arbetsmiljöförbud

Anställda på Fanerduns arbetsplats i Kalmar har under helgen brutit mot Arbetsmiljöverkets två förbud. Nu lämnar verket över ärendet till länsrätten för att denna ska utdöma vite på sammanlagt 100 000 kronor.

Det var i torsdags som Arbetsmiljöverket vid ett besök lade två förbud och omedelbart stoppade arbetet på grund av allvarliga fallrisker. Det ena förbudet rörde stomarbeten i höglagret där arbetare jobbade på hög höjd utan godkända fallskydd. En arbetare flyttade sig dessutom från en skylift till en pelare på mer än tio meters höjd utan att vara säkrad och satt sedan uppe på pelaren oskyddad.
Det andra stoppet gällde en rörställning som inte var godkänd och som användes för murning.
Arbetsmiljöverket bedömde att det fanns risk för fall och ras.
Inget arbete fick utföras innan riskerna hade undanröjts.
Fanerduns arbetsmiljösamordnare meddelade också de anställda och chefer vad som gällde.

Under måndagen var Arbetsmiljöverkets representanter åter på arbetsplatsen.
– Vi kunde då konstatera att man brutit mot båda förbuden under helgen. Arbetarna har fortsatt att jobba på höglagret och att sätta balkar. De har också fortsatt med murningen. Även idag på plats, såg vi att de murade utan skydd, berättar arbetsmiljöinspektör Håkan Lindström.
Förbuden fortsätter gälla och Arbetsmiljöverket begär nu att länsrätten ska utdöma vite på sammanlagt 100 000 kronor. Det är 50 000 kronor per förbud som man brutit mot. Verket har också begärt ett möte med Fanerdun till på torsdag. Då finns Arbetsmiljöverkets Växjödistrikts ledning representerade liksom verkets lokala jurist.
– Då ska vi gå igenom vad som har hänt och hur vi går vidare, säger Håkan Lindström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kinesiska byggare bröt mot arbetsmiljöförbud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig