info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kineser lurades på lönen

Kinesiska byggnadsarbetare lurades på lönen i Sverige. De fick bara en sjättedel av den utlovade lönen på bygget i Kalmar, enligt Svt:s Smålandsnytt, som besökt arbetarnas hemstad i Kina.

Svt:s Smålandsnytt reste till Kina och tog kontakt med ett antal byggnadsarbetare efter att de kommit hem igen, efter tre månaders arbete i Sverige. Kineserna hade arbetat på ett mässhallsbygge i Kalmar. Väl hemma i Kina var de besvikna, de trodde att de skulle komma hem med en rejäl slant i fickan. Men lönen de fick var 7000-15 000 kronor, för tre månaders arbete, cirka en sjättedel av den utlovade lönen.

En del av arbetarna berättade om sin situation, men många var rädda, rapporterar Svt. Ryktet om att det fann ett tv-team på plats spred sig snabbt. En av cheferna förbjöd senare arbetarna att uttala sig.
Det är det kinesiska företaget Fanerdun co Ltd som bygger en mässhall i Kalmar. Fanerdun har anlitat byggföretaget Xing Xing.
Byggnads förhandlade fram ett avtal som innebar att arbetarna skulle få cirka 156 kronor i timmen. Facket fick kopior på insättningarna till arbetarnas konton.

Fanerduns representant berättar för Svt att utbetalningen av lönerna skedde med hjälp av en underentreprenör.
Orsaken till att arbetarna inte fick rätt lön, är enligt chefen i Kina, att arbetarna inte gjorde ett bra jobb. En annan källa förklarar för Svt att man drog av en summa pengar för flygbiljett, mat och boende från lönen.
Byggnads har meddelat att man kommer att sätta bygget i blockad, om uppgifterna visar sig stämma. Facket kan komma att kräva att lönerna i fortsättningen sätts in på ett svenskt bankkonto.
Nästa vecka kommer ett nytt gäng arbetare från Kina som ska börja bygga stommen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kineser lurades på lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig