info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kim Källström kritiserad efter Qataruttalande: "Skadliga"

Före detta fotbollsstjärnan Kim Källström utlöste stark kritik med sina berömmande ord om Qatar, kritiserat värdland för fotbolls – VM 2022. ”Han borde träffa migrantarbetarna, sa Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Före detta landslagsstjärnan Kim Källström har fått hård kritik för sina uttalanden om Qatar i en intervju. Han har på plats i Qatar tittat på förberedelserna för fotbolls-VM och berömde såväl spelen, som arenorna och landet.
Intervjun publicerades hos den qatariska VM-kommitté som samordnar satsningen på arenor, infrastruktur och propaganda runt spelen.

– Självklart har Qatar förbättringar att göra, men de arbetar hårt för att göra dem. Folk må vara skeptiska, men jag har verkligen haft en trevlig tid här och det har varit en ögonöppnare – ibland ska man inte tro allting man kan läsa i medierna, sa Kim Källström.

Läs också Chocksiffran: Så många byggnadsarbetare kan dö för VM i Qatar

Upprörda röster undrade vilket Qatar han sett. Landet är hårt kritiserat av fackförbund och människorättsorganisationer för dödsfall, skador och att många av gästarbetarna lever under usla förhållanden. Byggnadsarbetaren och många andra medier har i flera år belyst dessa problem.

Byggnads ordförande Johan Lindholm har under lång tid engagerat sig i frågan och vid flera tillfällen besökt landet. Han reagerade starkt över uttalandet i en intervju med Expressen.

– Det har dött över 1 000 personer vid VM-byggena i Qatar. Källströms uttalanden är skadliga för vårt jobb med att förbättra arbetarnas villkor. Istället för att sprida fasaden som Qatar vill måla upp borde Källström följa med oss och träffa migrantarbetarna. Det hade förhoppningsvis gett honom en bättre verklighetsuppfattning och fått honom att tänka om, sa han.

Johan Lindholm påpekade att Byggnads tillsammans med internationella byggfacket (BWI) har drivit på för att få stopp på det han kallar en modern form av slaveri i Qatar kring VM-byggena. Han påpekar att framsteg gjorts i arbetet men att man är långt ifrån framme.

– Att Källström sprider en så positiv bild gagnar bara Qatar och FIFA men det är knappast bra för arbetarna vars mänskliga rättigheter fortfarande åsidosätts, säger han i intervjun.

Läs också Byggnadsarbetare lever farligt i Qatar

Senare under dagen ångrade Kim Källström delvis sitt uttalande.
– Det är väldigt, väldigt klantigt från min sida, sa han till SVT Sport.

Han ville också nyansera det han sagt.

– Jag har också läst om hur läget är i Qatar och att de har problem med mänskliga rättigheter. Men när jag var där nere och träffade folk från ambassaden och ILO (internationella arbetsorganisationen), som är tillsatta av FN, kände man kanske inte att det var exakt så som det beskrevs i Sverige, sa han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kim Källström kritiserad efter Qataruttalande: "Skadliga"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig