info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare lever farligt i Qatar

Enligt en ny rapport från världsfacket ITUC är Qatar en av väldens tio farligaste länder för arbetare. Även i Ryssland rapporteras det om systematiska kränkningar av arbetares rättigheter. Båda nationerna ska anordna fotbolls-VM och byggandet av arenorna har kantats av dödsolyckor och korruption.

Enligt ITUC rapport är Qatar en av de tio värsta länderna i världen när det gäller hur de behandlar byggnadsarbetare, bland annat förekommer tvångsarbete och migrantarbetare exkluderas från arbetsrätten. Byggnadsarbetaren har tidigare rapporterat om när Byggnads ordförande Johan Lindholm besökte bostäder för arbetare utanför Doha i Qatar under förberedelserna inför fotbolls-VM 2022. Han möttes av fruktansvärda förhållanden. Under byggandet av VM-arenorna hade det då, 2015, rapporterats in 1 800 dösdfall.

Läs mer: ”Fruktansvärda förhållanden”

Läs också Korruption bakom farliga VM-byggen: "Värre än slavarbete"

Tjänar 15 kronor i timmen

Ryssland klassas i rapporten bättre än Qatar, men som ett land med regelbundna kränkningar av arbetares rättigheter. Ryssland är även värdnation för fotbolls-VM 2018 och förberedelserna inför turneringen har kantats av flera döda byggnadsarbetare, korruption och vilda strejker. På bygget av Zenitstadion i S:t Petersburg ska de drygt 2 000 byggarbetarna ha tjänat omkring 15 kronor i timmen.

Läs mer: Dödsolyckor och vilda strejker

Två dödsfall om dagen

Sydkorea är också en av de tio sämsta länderna när det gäller arbetares rättigheter. Enligt ITUC:s rapport förekommer våld, diskriminering och repressiva lagar. Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om byggarbetares vardag i landet och när det sydkoreanska byggfackets ordförande, Baik Seok Keun, besökte Sverige. Han beskrev situationen som att regeringen ser facket som ett hot. Enligt Baik Seok Keun mister två byggnadsarbetare livet per dag i den sydkoreanska byggsektorn.

Läs mer: ”Attityden är att facken är ett hot”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare lever farligt i Qatar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig