info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Stolta jobb

Kenths helvete på taket: ”Jag gör ALDRIG om det”

Stå ensam på ett hustak och mura specialdesignade skorstenar i regn och snö? De flesta skulle vägra, men Kenth Rehn ville utmana sig själv.

Kenth fick uppdraget på den värmländska landsbygden via en kompis. En villa från 1800-talet där två kakelugnar, en rörspis och två skorstenar skulle plockas ner och muras upp, vackert och kreativt. Det fanns bara ett problem: det var redan höst och jobbet var tvunget att stå klart före våren.

– Kunden gav mig fria händer att utforma skorstenarna som jag ville. Så jag gjorde en skiss med utkragningar och utsmyckningar och de godkände. Designen var bara en fix idé egentligen, jag har alltid önskat mig såna skorstenar själv, berättar Kenth Rehn.

Sagt och gjort. På grund av utformningen ville Kenth inte använda sig av håltegel. I stället beställdes frostbeständigt massivtegel. Men det är svårt att få fram rätt material i glesbygden och det dröjde innan teglet levererats.

– Under tiden tog jag ner de befintliga kakelugnarna och murade upp igen. Men det blev snabbt allt kallare och i huset fanns det ingen övrig värme. Jag fick jobba med bara en värmefläkt.

Det visade sig att kåken låg i ett riktigt köldhål, ökänt för att vara kallast i hela nejden. Snart började vattnet frysa till inomhus.

– Till slut kom teglet jag skulle ha. För att kunna få med utsmyckningarna jag ville ha var jag tvungen att utöka och vrida murstocken från vinden upp till nock. Men när jag kommer till själva genomföringen så slog vädret om och det började regna.

Kåken låg i ett riktigt köldhål och Kenth fick ha frostskyddsmedel i bruket. Foto: Privat

Eftersom murstocken blivit så pass mycket större hade inte bruket hunnit härda. I skyfallet började teglet flyta iväg och skorstenarna rasade. Det var inget att göra, Kenth fick börja om. Efter julledigheten kom han tillbaka och började mura upp skorstenarna på nytt. Men nu var det i stället kallt. Riktigt kallt.

– Det blev minus 20. Jag fick ha frostskyddsmedel i bruket. Och så kom snön. Det var ett helvete. Men jag gillar utmaningar. På sätt och vis var det skönt att göra det själv. För ingen annan stod bredvid och sa ”fy fan vad kallt det är”.

Kenth fick fria händer och gjorde en skiss på en skorsten som han själv önskat sig.Foto: Privat

Men slutresultatet gjorde det hela värt mödan. Det är två vackra skorstenar som ståtar på hustaket, med urkragningar, utsmyckningar och konvex pärlfog.

– Pärlfogen har man en speciell murslev till. Det är bara sotaren som ser den. Jag ville ge honom lite glädje när han är där uppe.

Skorstenar / Kenth Rehn

Stolthetsbarometer: 10 av 10. ”Jag blir vanligtvis aldrig nöjd, men resan att få till det här jobbet var maximal. Fast jag kommer aldrig göra om det.”

Vad och var? Två skorstenar på ett 1800-talshus i Värmland, kakelugnar och rörspis.

Utmaning: ”Vädrets makter var ju emot en.”

Bästa tipset: ”Gör det på sommaren.”

Text:  Artur Nordfors Kowalski

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kenths helvete på taket: ”Jag gör ALDRIG om det”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig