info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kd vill riva miljonprogram

Göran Hägglund, ordförande i kristdemokraterna, skriver i dag på DN-debatt att han vill "riva dragiga och slitna hus" i miljonprogramsområdena, syftet är att spara energi. Socialdemokraterna tycker att förslaget är oseriöst.

I en debattartikel i dagens DN lägger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund fram ett tiopunktsprogram där han föreslår vad Sveriges kommuner bör göra för att medverka till en bättre miljö. Ett av förslagen, punkt tio, är att varje kommun skall se över sina miljonprogramsområden och därefter riva de hus vars dåliga standard gör att de står och läcker energi. Lösningen är, enligt kristdemokraterna, att riva delar av de gamla miljonprogrammen och bygga nytt.
Carina Moberg (s), ordförande i civilutskottet, tycker att Göran Hägglunds förslag är ogenomtänkt.
– Det råder en skriande bostadsbrist i landet, framförallt på hyresrätter. Att riva och bygga nytt på det sätt som Göran Hägglund föreslår är en ekonomisk förlustaffär, säger hon.
Enligt henne borde man satsa på att restaurera de befintliga hus som finns och göra de miljövänliga. Hon lyfter fram de passivhus som inom kort kommer att byggas i Alingsås. Genom tätare isolering och ett avancerat ventilationssystem förbrukar passivhusen mindre energi.

Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, menar att något måste göras åt miljonprogrammen. Han säger att ett flertal miljonprogramshus redan har rivits, och han är inte främmande för att fler hus behöver rivas. Bo Antoni tillägger dock att han förespråkar en blandad lösning, där de sämsta husen rivs och att resten restaureras.
– I framtiden kommer det vara självklart att varje hus har en energiplan. Att bygga energieffektivt uppskattas av kunderna, och det som uppskattas av kunderna är bra för branschen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kd vill riva miljonprogram

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig