info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Karolina Dahl är årets Isabellestipendiat: ”Alla gynnas av att någon säger ifrån”

Hennes namn stod klottrat på byggets toalettvägg. Bredvid: texten "knarkluder" och en naken kvinna. Installationselektrikern Karolina Dahl blev arg – men vägrade knyta näven i fickan. Nu har hon utsetts till årets Isabellestipendiat.

Toalettväggarna på bygget i Stockholm var fyllda av sexistiskt och rasistiskt klotter. Installationselektrikern Karolina Dahl hade tagit upp frågan med platschefen. Hennes skyddsombud likaså. Men ingenting hände. Tills Karolina Dahl tog saken i egna händer – efter att själv ha blivit påhoppad. På väggen hade någon klottrat hennes namn, en naken kvinna och texten ”knarkluder”.
– Man vaknar upp när det handlar om en själv och inser att ”helvete, vad grovt det är”, säger hon.
Karolina Dahl fotograferade klottret.
– Jag tyckte att nu får det fan räcka och lade ut en bild på Facebook i stället för att ta ännu ett snack med platschefen. Jag hade väl trodde att vi skulle diskutera det i gruppen jag lade upp den i men det blev ett stort medialt pådrag. Som bara fick positiva konsekvenser.

LÄS MER: Isabellestipendiat 2016: ”Finns plats för alla”

Läs också Isabelle vill lyfta kvinnliga förebilder inom bygg

Det digitala stödet strömmade in. Och såväl företagsledningar som kollegerna på bygget vaknade till. Snart var toalettväggarna svartmålade. Och stämningen betydligt bättre.
– Min chef har backat upp mig, Veidekke har backat upp mig, killarna och gubbarna på golvet har backat upp mig, säger Karolina Dahl.

LÄS MER: Isabellestipendiaten 2015: ”Ger styrka”

För sin insats har hon tilldelats årets Isabellestipendium, som går till kvinnliga förebilder inom byggbranschen. Men Karolina Dahl menar att hon inte i första hand gjort en insats för kvinnliga kolleger utan för arbetsmiljön. Och att den omfattar alla.
– Det handlar inte om manligt och kvinnligt, det handlar inte om svart och vitt, det handlar om att vi har ett ansvar att behandla varandra väl. Nu råkar det vara en tjej som tog upp det men när klottret hade sanerats trivdes alla plötsligt mycket bättre på arbetsplatsen. Alla gynnas av att någon säger ifrån.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Karolina Dahl är årets Isabellestipendiat: ”Alla gynnas av att någon säger ifrån”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig