Kaos på bygge i Mölndal: "Värsta jag har sett"
Rivmassor och isolering låg huller om buller. Smutsigt, dammigt och ingenstans att byta om. Så ser det ut på en byggarbetsplats i Mölndal. Men arbetsgivaren tycker inte att det stämmer och att det städas kontinuerligt.
När montören Roland Johansson kom till byggarbetsplatsen i Mölndal utanför Göteborg i måndags möttes han av en bedrövlig syn. Rivmassor och isolering låg huller om buller. Det fanns inget personalutrymme, där han kunde byta om och när han kom in i lunchrummet var det riktigt grisigt.
– Jag ville inte sätta mig där och äta. Det var inte en dräglig matsal. Det är något av det värsta som jag har sett, förklarar han.
Roland Johansson är anställd på företaget Moelven Modus som är underentreprenör på arbetsplatsen. Han och hans kollegor håller just nu på att montera systemväggar på arbetsplatsen – en stor industrilokal som ska byggas om till kontor.
Roland Johansson tog kontakt med sin chef som sedan kontaktade huvudentreprenören Diar Management som också är bas-U, arbetsmiljösamordnare, på arbetsplatsen. Han la också ut bilder i Byggnadsarbetarens FB-grupp ”Arbetsmiljö på bygget”.
Conny Jervhäll, regionalt skyddsombud på Byggnads Väst, reagerade på bilderna och åkte ut till arbetsplatsen och gjorde en skyddsrond.
Han kunde konstatera att det fanns många allvarliga brister.
– Det var smutsigt i lunchrummet, där det stod ett bord och några kontorsstolar. Det fanns tvål och vatten, men ingen belysning. Handspriten var slut och det fanns ingen information om corona, säger Conny Jervhäll.
Han berättar vidare att det låg en massa rivningsmaterial i kontorsdelen. Rivningsmaterialet var visserligen sorterat, men det låg i anslutning till personalutrymmen.
– Det måste finnas avspärrningar mellan arbetsområde och personalutrymme. Man måste skilja av med exempelvis en presenning, förklarar Conny Jervhäll.
Det var också väldigt dammigt på arbetsplatsen och det saknades dammfällor. Det fanns ungefär 14-15 arbetare på arbetsplatsen, men inga omklädningsrum.
– Det största bristerna var personalutrymmena, där bröt man mot både arbetsmiljölag och kollektivavtal. Sedan var det också allmän oordning på arbetsplatsen, säger Conny Jervhäll.
Byggnads kräver nu att arbetsgivaren, som varken har kollektivavtal eller avtal med byggarbetsgivaren Byggföretagen, att åtgärda bristerna exempelvis att det saknas arbetsmiljöplan, skilja av mellan arbetsområde och personalutrymme, städa, sätta upp skyltar om corona och informera personalen om smittspridning.
Byggnadsarbetaren har pratat med Josef Diar som är förvaltare på Diar Management. Företaget är huvudentreprenör på arbetsplatsen. Han tycker att kritiken är obefogad och svarar så här:
Det är en väldigt stor oordning på arbetsplatsen. Stökigt, rörigt och dammigt. Kommentar?
–Det stämmer absolut inte, säger han.
Men arbetarna säger att det var smutsigt i lunchrummet och det finns inte några omklädningsrum.
– Det stämmer inte heller. Så smutsigt var det inte och vi städar kontinuerligt. Vi har städföretag som vi anlitar. Det finns omklädningsrum, dusch, kök och det visade jag skyddsombudet.
Sedan fanns det inte någon corona-information?
– Det stämmer att det inte fanns någon corona-information.
Har du åtgärdat det?
– Nej, det har jag inte gjort.
Enligt Byggnads regionala skyddsombud Conny Jervhäll så har arbetsgivaren fortfarande inte åtgärdat bristerna. Han har nu skickat ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.
– Jag har påtalat de allvarliga bristerna till dem och att det strider mot arbetsmiljölagen, säger Conny Jervhäll.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.