info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Känner du igen mordvapnet?

En kloppa är ett gammalt klassiskt VVS-verktyg. Och ett mordvapen, om du frågar författarna till en ny deckare i rörismiljö.

Har du stenkoll på rörmokarhistorien vet du säkert vad deckarförfattaren Peter Olofsson skriver om. Foto: Bokomslag/ULRIK HAMMARSTRÄNG

Peter Olofsson, som i vanliga fall jobbar som chefredaktör på tidningen Energi och miljö, har tillsammans med Kjell E. Genberg skrivit deckaren ”Och plötsligt blev du död”.

Hur fick ni idén till en VVS-deckare?

– Min kollega Kjell E. Genberg, som bor i Bromma, ville skriva en Bromma-bok och jag ville skriva en VVS-bok, och då slog vi våra påsar ihop. Delar av handlingen utspelas på VVS-muséet i Bromma.

Berätta om vad som händer!

– Det handlar om en kvinnlig parkeringsvakt i 60-årsåldern som har en ung älskare, en 18-årig kille som också är hennes hjälpreda.

Parkeringsvakten visar sig vara släkt med en kvinna som umgicks med Oscar den andre. Kvinnan hade limmat fast juveler från kungen i en toalettstol, som för länge sedan stod i en loge på Operan.

Kjell E. Genberg. Foto: Peter Olofsson

Vad hände sedan med juvelerna?

– Toalettstolen försvann i en renovering av Operan och hamnade till slut på VVS-museet. Parkeringsvakten och den unga killen bryter sig in på VVS-museet för att ta ädelstenarna. Där inne försöker parkeringsvaktens unge älskare ta juvelerna och hon slår ihjäl honom med en kloppa.

Vad händer sen?

– Parkeringsvakten flyr från VVS-museet och det hela utvecklas till en slags roadmovie i Europa.

Det låter som en händelserik story.

– Ja, och att det hela kretsar kring det här gamla verktyget tycker vi är skojigt. Det finns ingen bok med liknande tema, där till exempel en rörmokare har varit huvudpersonen eller det ens har använts en skiftnyckel som mordvapen.

Varför är det så, tror du?

– Lite ligger det nog i att en arbetare är hjälten. Det ska vara en kedjerökande journalist, polis eller privatdetektiv. Det känns roligt att sätta VVS på kartan, litegrann i alla fall, med den här kloppan.

Vad är en kloppa?

– Det är ett gängningsverktyg som användes mycket förr för att gänga upp rör.

Skulle gamla rörmokare gilla boken?

– Jag är säker på att det triggar dem.

Planerar ni fler böcker i rörmokargenren?

– Nu försöker jag övertyga min kollega att göra en uppföljare, men inom ventilation. Det finns skojiga grejer som skulle kunna hända i ventilationskanaler, till exempel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Känner du igen mordvapnet?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig