info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kalmar: Lönerna betalas ut i Sverige

Förhandlingarna om de kinesiska arbetarnas löner i Kalmar har skjutits upp, för att återupptas den 18 april. Arbetsgivaren hävdar att de fått rätt lön. Byggnads kräver alla papper på bordet, annars hotar blockad. Lönerna till de kinesiska arbetarna ska i fortsättningen betalas ut i Sverige.

För några veckor sedan avslöjade ett inslag i Svt: Smålandsnytt att kinesiska arbetare som varit i Kalmar vid ett stort mässhallsbygge inte fått rätt löner. Arbetare som varit där i tre månader, berättade i inslaget att de väl hemma, bara fått en bråkdel av vad de blivit lovade i kollektivavtal.

Under måndagen träffades i Kalmar representanter för byggherren Fanerdun, arbetsgivaren Xing Xing och Byggnads för att reda upp den uppkomna situationen. Byggnads har krävt att alla papper läggs på bordet om utbetalningarna och att de arbetare som fått för lite ska få mellanskillnaden. Annars stoppas hela bygget. Men någon uppgörelse om det blev inte klar under måndagen, det hela sköts fram.

– Vi bestämde
oss för att skjuta på förhandlingarna i 14 dagar, för att kineserna ska skaffa fram bankpapper. Arbetsgivaren påstår att det finns bankpapper som visar att arbetarna verkligen fått rätt lön, säger Byggnads förhandlingsombudsman Willy Hulthén.

Han säger att arbetsgivaren uppger att uppgifterna om de för låga lönerna, är orsakade av att arbetare vill smutskasta företaget.
– Men kan arbetsgivaren inte styrka att pengarna är utbetalda blir det blockad, säger Willy Hulthén.
Ett 30-tal kinesiska arbetare anlände under måndagen för att jobba i Kalmar, ytterligare ett tiotal kommer senare. Byggnads godkänner att dessa arbeten sätter igång.

Byggnads och arbetsgivaren är eniga om att lönerna i fortsättningen ska överföras till individuella konton på Swedbank i Kalmar. Byggnads ska ha rätt att kontrollera att varje arbetare får rätt lön. Sedan får varje arbetare själv begära att pengarna ska flyttas över till Kina.Tidigare fick byggnadsarbetarna pengarna utbetalade i hemlandet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kalmar: Lönerna betalas ut i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig