info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kalla handen för Byggnads hos åklagaren

Mötet om dödsolyckan i Helsingborg blev en besvikelse för Byggnads. Åklagaren var inte beredd att vidare utreda de nya uppgifter som tagits fram. Nu funderar Byggnads på att ta ärendet till riksåklagaren.

Byggnads hade inför mötet igår tagit fram nya uppgifter kring fjolårets svåra dödsolycka i Helsingborg, där två byggnadsarbetare dog. Bland annat ville man att åklagaren skulle utreda om det kunde ha funnits konstruktionsfel som orsakade olyckan. Men det blev kalla handen.
– Åklagaren ansåg att de nya uppgifterna inte räckte för att styrka att någon agerat oaktsamt. Så till vida var mötet en besvikelse, säger Kjell Johansson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.

Men sista ordet är ändå inte sagt i ärendet.
Byggnads har av polisen begärt en kopia av det förundersökningsmaterial som finns, för att själva kunna granska ärendet. Därefter kommer man att rådfråga jurister och eventuellt försöka få ärendet till Riksåklagaren. Kjell Johansson har också starka funderingar kring om inte arbetsmiljölagen behöver ses över, efter det som skett.
– Det är uppenbart så, att om två personer dör på ett bygge och ingen åtalas då är skyddet inte tillräckligt starkt. Kör du ihjäl någon med en bil blir du åtalad för vållande till annans död. När det gäller arbetsmiljöbrott händer ingenting, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kalla handen för Byggnads hos åklagaren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig