info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Juristen reder ut: nya milersättningen påverkar INTE byggavtalet

Regeringens förslag till nya regler för reseersättning har debatterats friskt. En fråga som många undrat över är hur det ändrar ersättningen i kollektivavtalet. I korta ordalag: de flesta byggjobbare påverkas inte alls.

Byggnads förbundsjurist Anneli Ohlsson Anderbjörk. Foto: Mostphotos/Byggnads

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om den nya milersättningen. Att de flesta anställda som tar bilen till jobbet får mindre ersättning med det nya systemet tycks stå klart. Men hur blir det med ersättningen som regleras av kollektivavtalet?

Ifall du omfattas av något av Byggnads kollektivavtal – t ex Byggavtalet, vilket de flesta av medlemmarna gör – så får du milersättning från din arbetsgivare, inte som avdrag på skatten. Byggnads förbundsjurist Anneli Ohlsson Anderbjörk reder ut begreppen:

Anneli Ohlsson Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnads. Foto: press.

– Din arbetsgivare ersätter dig för resor till och från arbetet enligt kollektivavtalet. Du behöver inte själv ta upp det i deklarationen, utan det redovisar arbetsgivaren till Skatteverket.

Ersättningen ifall du tar din egen bil är 18:50 kr per mil, vilket är avsevärt mer än regeringens nya förslag. I kollektivavtalet ersätts även resor med kollektivtrafik. Köper du ett månadskort så ersätts du med en tjugondedel av månadskostnaden per dag du reser.

Kollektivavtalet ”ersätter” alltså det statliga reseavdraget och är mer generöst. Undantaget är det fåtal av medlemmarna som alltid arbetar på ett och samma ställe.

– Byggnadsarbetare har växlande arbetsplatser, de kan ju vara en månad på ett bygge, en vecka någon annanstans. I och med att man byter arbetsplats ofta anses man skatterättsligt ha tjänsteställe i hemmet.

Det innebär att arbetsgivaren enligt kollektivavtalet ska betala ut en ersättning till dig för resan mellan hemmet och arbetsplatsen. I de flesta fall är den ersättningen skattefri. Men rätten till ersättning gäller inte de som jobbar på en och samma plats hela tiden, exempelvis någon som arbetar på ett förråd. De får istället använda sig av de statliga reglerna om skatteavdrag för arbetsresor.

Något som – att döma av kommentarer på sociala media – tycks vara mindre solklart är dock resor med egen bil under arbetstid. Det kan till exempel vara att du tar din bil för att hämta verktyg eller material, eller ifall du kör den mellan två arbetsplatser.

Skatteverket kallar båda dessa typer av resor för ”tjänsteresa”, vilket har orsakat en del förvirring. I kollektivavtalet kallas resa mellan hemmet och arbetsplatsen för ”daglig resa”, medan resa med egen bil under arbetstid kallas ”tjänsteresa” eller ”resa i tjänst”.

– Där får du själv komma överens med arbetsgivaren om att använda egen bil. Vare sig arbetsgivaren eller du kan kräva det, utan det krävs att man kommer överens. I kollektivavtalet finns i sådana fall regler om vilken ersättning du har rätt till, oftast 30 kr per mil.

– Om ni kommer överens om att du ska använda egen bil i tjänsten så kan ni också komma överens om att du har rätt till denna ersättning när du åker mellan hemmet och arbetsplatsen.

Den del av ersättningen som överstiger 18:50/milen betraktas som inkomst och är skattepliktig. Ifall bilersättning ska betalas med 30 kr per mil så ska du alltså betala skatt på de återstående 11:50 kr.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Juristen reder ut: nya milersättningen påverkar INTE byggavtalet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig