info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jobbade på taket helt utan skydd – hotades med böter

Här utsätts takarbetarna för stor fara. På husbygget utanför Stockholm upptäcktes ett antal personer utan fallskydd.

De här takarbetarna utsattes för stora risker vid takkanten. Foto: Arbetsmiljöverket

När Arbetsmiljöverket kom till RM Tak Services arbetsplats, en nyproduktion av flerbostadshus i Haninge utanför Stockholm i början av september, upptäckte man snabbt faror på taket.

Arbetarna jobbade längs med takkanten, utan att varken använda ställningar eller personlig fallskyddsutrustning. Arbetet utfördes på en höjd över två meter, vilket gjorde att Arbetsmiljöverket stoppade jobbet och gav ett föreläggande om vite på 50 000.

Det betyder att RM Tak Service hade tvingats betala den summan om man inte åtgärdade problemet direkt. Företaget har enligt Arbetsmiljöverket ”instämt i att bristerna var allvarliga” och sagt att man ska åtgärda dem.

Så här beskriver företaget det inträffade i ett mejl till Byggnadsarbetaren: ”Anställda vid företaget använde ingen skyddsutrustning och arbetet blev stoppat. Vi erkände att vi arbetade utan skyddsutrustning. Ställningen som fanns hade börjat att tas ned. Vi gjorde en hastig, men felbedömning, att taket hade så liten lutning att det kändes okej. Dagen efter skickades bilder på oss med skyddsutrustning till Arbetsmiljöverket och vi fick göra klart arbetet.”

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jobbade på taket helt utan skydd – hotades med böter