info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jobbade i flera månader - fick 3500 i lön

Byggnadsarbetaren Linas Milkevicius åkte från Litauen till Tierp för att tjäna ihop pengar. Men han blev blåst. Efter flera månaders arbete fick han bara 3500 kronor av sin arbetsgivare. Nu vill Byggnads avdelning i Uppland stämma arbetsgivaren.

Byggnads i Uppland avser att stämma en arbetsgivare som lurat en litauisk byggnadsarbetare på lönen. Bolaget heter Baldak Bygg.
Linas Milkevicius fick ett muntligt löfte från arbetsgivaren, om att han skulle få ett svenskt personnummer, en lön på 10 000 efter skatt varje månad, ett vitt jobb. Men efter flera månaders arbete fick byggnadsarbetaren bara 3500 kronor.
– Han har inga pengar, bor i ett skjul på gården och har inte råd att åka hem. Han får hjälp från några boende i Tierp, bland annat får han mat från en restaurang, mot att han arbetar lite för dem, berättar Kaj Rennerskog, Byggnads lokalavdelning Uppland.

Det var i september förra året som arbetet i Tierp påbörjades. Linas Milkevicius arbetade tillsammans med två landsmän. Tak och fasad skulle bland annat renoveras, på en affärsfastighet.
Fastigheten ägs av ett bolag som heter ReTas. Bolaget beställde byggjobbet av Baldak Bygg. Baldak Bygg har inget kollektivavtal med Byggnads. Enligt uppgift från ReTas advokat, som talat med Uppsala Nya Tidning, fick Baldak Bygg 320 000 kronor för byggarbetet, när det var klart.

– Vi kallade Baldak Bygg till förhandlingar, men ingen kom, berättar Kaj Rennerskog, Byggnads i Uppland. En av delägarna, Konstantinos Kesler, fick vi tag på senare. Men han sade att hans andel av bolaget såldes för tre månader sedan, tillägger Rennerskog.
Enligt bolagsverkets register över funktionärer och firmatecknare står Konstantinos Kesler kvar som ordinarie styrelseledamot i bolaget.
Byggnads har också haft ett möte med byggherren ReTas och föreslagit att de ska betala ut lönen och därefter driva in den från Baldak Bygg.
– Det anbud som ReTas fick, borde ha varit betydligt högre för det arbete som gjordes på fastigheten. Det borde ha ringt varningsklockor, säger Kaj Rennerskog.

Linas Milkevicius fick inget anställningsbevis utan överenskommelsen med arbetsgivaren Faruk Baldak var muntlig.
– Eftersom det inte finns något kollektivavtal, kan Byggnads inte gå den vanliga vägen och stämma arbetsgivaren i arbetsdomstolen för avtalsbrott. Vi kommer nu att ta ställning till om vi eventuellt ska stämma arbetsgivaren i vanlig domstol, för att han brutit mot den muntliga överenskommelsen med Linas Milkevicius.
De två kolleger som arbetade tillsammans med Linas Milkevicius i Tierp, åkte till Stockholm och sökte nytt arbete när de inte fick någon lön från Baldak Bygg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jobbade i flera månader - fick 3500 i lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig