info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

JM-anställda får oftare hälsokontroll

Från nyår får JMs byggnadsarbetare gå på hälsokontroller vartannat år istället för vart tredje. - Vi vill minska risken för skador, genom att olika besvär upptäcks i tid, säger Christin Nilsson, friskvårdsansvarig på JM.

Från 2008 ska både JMs arbetare och tjänstemän erbjudas tätare hälsokontroller.
Vartannat år ska byggnadsarbetarna få sin hälsa undersökt och dessutom ska de göra funktionsprofiler, för att se hur rörligheten är i kroppen.

Detta har flera orsaker. En är att byggnadsarbetare är plikttrogna och kända för att inte söka hjälp för besvär i första taget. Det gör att de ofta kommer under behandling för sent med sina skador.
– Genom att lägga in tätare kontroller kan vi fånga upp dem som är i riskzonen, så att de kan få individuella handlingsprogram och uppföljningar, säger Christin Nilsson, som arbetar med frågan tillsammans med Gunilla Stenback, som är rehabiliteringsansvarig.

Det kostar företagen att ha sjuka och skadade arbetare och därför menar Christin Nilsson att det förutom att spara lidande också är lönsamt att satsa på tätare kontroller.
– Friska individer är alltid en vinst för företaget, säger hon.

Till det kommer de hårdnande kraven i sjukförsäkringen som gör att många byggnadsarbetare med begynnande skador riskerar att inte få bli sjukskrivna. Istället för att återhämta sig när de får besvär, kanske de förvärrar sin skada.
– Vi är oroliga för att det blir en ökad sjuknärvaro, säger Christin Nilsson.

Enligt arbetsmiljöavtalet mellan Byggnads och arbetsgivarna ska företagen erbjuda hälsokontroller minst vart tredje år. På många andra företag sker också kontrollerna vart tredje år, även om det från fackligt håll finns önskemål om att de ska vara tätare.
– Vi tycker det är jättebra att det nu blir tätare kontroller, säger Lars Erik Svensson, huvudskyddsombud och facklig mb-representant för Byggnads på JM.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: JM-anställda får oftare hälsokontroll

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig